"Julballen" gör succé – balkongen är känd som Stockholms galnaste julpynt
"Julballen" gör succé – balkongen är känd som Stockholms galnaste julpynt - Foto: Foto: Privat

"Julballen" gör succé – känt som Stockholms galnaste julpynt

Du känner säkert till "Julballen" som är känd för att ha Stockholms galnaste julpynt. Nyheter24 har intervjuat stjärnan bakom den glimrande balkongen som sprider julglädje i huvudstaden!


Balkongen med namnet "Julballen" har blivit känd för att ha Stockholms galnaste julpynt

Nyheter24 intervjuade Patrik Rudqvist, 38, som är stjärnan bakom de gnistrande lamporna som i flera år har piggat upp den mörka tillvaron under vintern. 

"Julballen" lyser upp gatan i Stockholms innerstad. Foto: Privat

Vem har galnast julpynt i Stockholm? 

Ja, vem som toppar listan är en evig fråga, men Julballen är garanterat med på listan och har etablerat sig som en populär sevärdhet när julen är runt hörnet. 

När började du med det galna julpyntet och hur fick du idén om julballen?

– Det är det fjärde eller femte året jag gör detta. Mycket kom faktiskt när jag var utbytesstudent i USA ett år, och bodde i Colorado Springs, i Colorado. Det här var år 2000 och vi åkte runt med min värdfamilj och kollade på alla husen i staden som hade pyntat. Många hus var ju totalt pyntade överallt!, berättar Patrik Rudqvist.

Hur mycket tid lägger du på julpyntet inför varje jul?

– Nu gör jag det tillsammans med min pojkvän Stiven Persson och vi har byggt tillsammans på sena kvällar och helger.  Det är väl nästan i två veckor som vi har hållit på. Mycket har vi gjort inomhus, som att sätta på glitter på ljusslingorna och bära ut dem för att förbereda, för att slippa vara ute i kylan. Men lång tid tar det!

Inifrån lägenheten är det minst sagt en julig vy.  Foto: Privat

Hur många lampor har du totalt på balkongen?

– Jag vet faktiskt inte det. Jag måste ta och räkna, men väldigt väldigt många, närmare 100 ljusslingor eller liknande. Första året hade jag inte alls mycket men fick ändå mycket uppmärksamhet i tv och media, men sen har jag utökat kraftigt efter det! Så då går jag och fyndar på rean och handlar för upp till 70 procent och köper på mig inför nästa år, säger han.

Balkongen är fylld av ljusslingor som går i julens tema. Foto: Privat

Har du fått något klagomål från grannar?

– Nej, faktiskt inte. I stan är det ju gatulampor, bilar och trafik hela tiden vilket gör att man är van om man bor där. Vi har inte fått några direkta klagomål till mig så, men jag har sett att bilder har delats på Facebook där några griniga gubbar och tanter har klagat. Framförallt har vi bara fått en massa kärlek för att vi sprider ljus och glädje. När vi byggde @julballen gick många förbi och gav tummen upp och sa glatt "nu är det äntligen dags igen!"

Så påverkas elräkningen av julpynt 

För att rädda elräkningen släcks ny "Julballen" ned under nattetid. Foto: Privat

Har du märkt att elräkningen påverkas nu när elpriserna gått upp så mycket?

– Jag har inte fått elräkningen än sedan jag tände, så jag vet inte i år! Förra året låg den på ungefär 100 kronor mer i december än övriga månader, allt är ju bara led-lampor som tar väldigt lite el, säger han och fortsätter:

– I år lär det ju vara lite dyrare kanske, men jag släcker dom faktiskt nu på nätterna, det brukar jag inte göra men just på grund av elpriserna. Jag vill också påpeka att jag kör grön el.

När släcker du julpynten?

– Det brukar vara i mitten av januari ungefär, de får vara uppe lite längre där. Det tar ju en liten stund att plocka ner också!

Julpyntet lyser upp vintermörkret 

Vad är det bästa med att ha så galet julpynt?

– Det är ju att man sprider glädje. Att folk säger "Jag hade en grå och tråkig dag men gick förbi din balkong och fick ett stort leende. Helt enkelt lysa upp denna mörka tiden.

– Huset jag bor i har ganska tråkig grå fasad så det blir ännu mer att det sticker ut när det är så tråkigt och man får se något som lyser upp.


Hur fick du iden att starta Instagramkontot @julballen?

– Folk ville se mer bilder sedan har det ökat kraftigt och nu har jag fått fler följare. Så det fylls på väldigt fort! 

Har du ännu galnare julpynt? Hör av dig till Nyheter24 på tips@nyheter24.se!

/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!