Elpris.
Elpriserna fortsätter att skena. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Claudio Bresciani/TT

Efter chockhöjningarna – nu slår elpriset nya rekord

Årets "elchock" har nog inte kunnat undgå någon. Titt som tätt slås nya prisrekord på elmarknaden och måndagen var inget undantag. I söder når priserna i södra halva av Sverige upp över tre kronor per kilowattimme (kWh),


Den som trodde att eltopparna hade nått sin kulmen måste tänka om. Under måndagen var det den högsta noteringen, sedan det system som vi har nu i Sverige, infördes. 

I områdena SE3 och SE4, vilket är den södra delen av landet, kostar det nu över tre kronor per kilowattimme (kWh). Bara från söndag innebär det en ökning på 345 procent, enligt Dagens industri.

– För SE3 och SE4 är detta de högsta elpriserna på dygnsbasis som noterats sedan Sverige delades in i fyra elområden november 2011, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis, till tidningen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så blir elpriserna resten av vintern

En stor anledning till den dyra elräkningen är att de höga energipriserna, och att Sverige därför exporterar mycket av sin el. Men även faktorer som väder spelar stor roll, vilket kommer att ha stor betydelse i hur priserna kommer att se ut framåt.

– Det mest sannolika scenariot är att den prisbild vi har nu i stort håller i sig under januari och februari, säger Christian Holtz till DI.

I norr är det däremot betydligt billigare, alltså i områdena SE1 och SE2, där det i snitt kostar 59 öre per kilowattimme.

Är du orolig över ditt elavtal? Ta del av expertens råd här.

På tisdagen slås nya elprisrekord – så dyrt blir det

Snittpriset för morgondagen, tisdag, ligger på 4,28 kronor/kWh i landet södra halva. Som högst når priset över sex kronor, under tidiga tisdagskvällen, rapporterar Aftonbladet.

El
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!