Genrebild på vaccin och Novavax.
Läkemedelsmyndigheten EMA och EU-kommissionen godkänner ett covid-19-vaccin från det amerikanska bolaget Novavax. - Foto: Alastair Grant/AP/TT

"Max 100 000 doser av nya vaccinet första kvartalet"

Vaccinfloran utökas i EU. Läkemedelsmyndigheten EMA och EU-kommissionen godkänner ett covid-19-vaccin från det amerikanska bolaget Novavax. Sverige har beställt 4,1 miljoner doser, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström.


– Jag tror inte att Sverige får 4,1 miljoner doser. Får vi 100 000 doser under första kvartalet är jag glad, säger Richard Bergström till TT.

Det väntade klartecknet kom från EMA:s läkemedelskommitté CHMP tidigare på eftermiddagen. "Vaccinet är stabilt och möter EU:s krav på effektivitet, säkerhet och kvalitet", heter det i ett pressmeddelande.

– Vi har tillgång till ett femte vaccin, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson om vaccinet vid en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Foto: Tatan Syuflana/TT

Hoppas locka skeptiker med Novavax

Kort efter EMA:s klartecken meddelade EU-kommissionen att vaccinet formellt har godkänts, det sista steget i processen.

Novavax-produkten är inte ett så kallat mRNA-vaccin, utan bygger på en äldre teknik. Det har i sin tur närt förhoppningar om att det i större grad ska kunna accepteras av vaccinskeptiker, som föredrar mer beprövade metoder.

Vaccinet ska rekommenderas att ges med två doser med ett intervall på minst tre veckor. Skyddseffekten mot allvarlig sjukdom och död för Novavax är 90 procent, enligt Läkemedelsverket. Det kan jämföras med 60 procent för Astra Zenecas vaccin och 94 och 95 procent för Modernas respektive Pfizer-Biontechs vaccin.

TT frågar Folkhälsomyndigheten (FHM) om Novavax vaccin kommer att ges till någon särskild befolkningsgrupp.

– Det är för tidigt att säga ännu, det är godkänt från 18 år uppåt. Så det är vuxna. Om det finns undergrupper som skulle vara mer betjänta–  av vaccinet vet vi inte, säger Sören Andersson vid FHM.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Då levereras Novavax till Sverige

Totalt har Sverige beställt 4,1 miljoner doser av det nya vaccinet. Det finns ingen färdig leveransprognos, men vaccinsamordnaren Richard Bergström uppger att ett mindre antal kommer att levereras i januari 2022.

Om Sverige får 100 000 doser under första kvartalet är han glad.

– Det skulle räcka för att vaccinera individerna som inte lyckats bli välvaccinerade med mRNA.

Anledningen till att inte fler doser kan levereras är att flera länder konkurrerar om vaccinet. Europeisk tillverkning är planerad, men finns ännu inte på plats. Därför ska hela den globala produktionen ske i Indien.

– Det betyder att alla ska få sina doser från samma ställe och då räcker inte kapaciteten till, säger Bergström.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vanliga reaktioner av Novavax

Inför godkännandet har runt 30 000 personer fått Novavax vaccin.

– Man har sett en acceptabel biverkningsprofil, säger Ulla Wändel Liminga, ämnesområdesansvarig för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

Vidare tillägger hon att det rör sig om vanliga reaktioner på vaccin som stimulerar kroppens immunförsvar. 

– Folkhälsomyndigheten ansvarar för vilka grupper som kommer att få vaccinet, säger hon.

Novavax blir femte vaccin att godkännas av EMA efter Astra Zeneca, Pfizer Biontech, Moderna och Janssen. EU-kommissionen har centralt beställt 200 miljoner doser från Novavax för medlemsländernas räkning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.