25 procent av svenskarna uppger att deras julaftnar påverkats negativt av alkohol.
25 procent av svenskarna uppger att deras julaftnar påverkats negativt av alkohol. - Foto: Unsplash

Så tar du snacket inför julfirandet om oroande alkoholvanor

Finns det någon du brukar fira jul med, men som alltid verkar dricka för mycket? Nyheter24 har pratat med IQ:s vd Karin Hagman om hur man tar snacket med någon som har osunda alkoholvanor.


Julafton är för de flesta en mysig och harmonisk högtid. Men för andra består julen av mindre trevliga företeelser.

Enligt en undersökning menar fyra av tio svenskar att de är oroliga för att någon närstående dricker alldeles för mycket under julen.

Julfirandet har påverkats negativt för 25 procent av befolkningen

Nyheter24 har pratat med Karin Hagman, vd på IQ, om svenskarnas alkoholvanor under jul och hur man ska ta det, inte sällan, obekväma samtalet.

– Det är fler kvinnor än män som oroar sig. Det man kan säga är ju att män generellt dricker mer än kvinnor. Kvinnor, tror jag, generellt känner ett stort ansvar för julen och för att det ska bli bra. Eftersom män dricker mer än kvinnor utslaget i Sverige, så blir det att kvinnor oroar sig mer. Det är rätt sorgligt, säger Karin och fortsätter:

– Vad vi också vet är ju att det är en befogad oro, för undersökningen visar också att 25 procent har varit med om att julfirandet har påverkats negativt av alkohol.

Fler kvinnor än män oroar sig, menar IQ:s vd Karin Hagman. Bildkälla: Unsplash

Rädd för att prata med släkting om alkohol

Denna siffra är enligt Karin oförändrad för varje år, något som ledde till att IQ började diskutera hur de kan hjälpa människor att våga prata om det och ta samtalet med personen man är orolig för.

– Undersökningen visar också att det är svårt och att man är rädd för att lägga sig i.

Hon menar att de främsta anledningarna till varför många inte vågar ta samtalet handlar om att man inte vet hur man ska prata om det, att man är rädd för att såra någon.

– Det känns obekvämt och det förstår man ju. Det är bara att gå till sig själv, det är inget lätt samtal att ta, fortsätter Karin och menar att det bästa sättet att inleda ett sådant samtal handlar om tre principer.

Tre principer för ett bra samtal om alkohol

För det första handlar det om att alltid utgå från sig själv, något Karin benämner som att prata i "jag-budskap".

– Att säga "jag känner mig obekväm i den här situationen", så att man inte börjar anklaga den andra. För då kommer den att börja försvara sig och det blir bara pannkaka.

Karins andra tips handlar om att välja vilket tillfälle man tar snacket. Välj ett läge där ni båda är avslappnade, kanske nu innan julafton och inte vid tidpunkten där själva tillställningen börjar.

Det tredje och sista rådet är att vara tydlig med dina intentioner.

– Man ska utgå från ett lugn och förklara att man gör det här för att man faktiskt bryr sig om personen. Man gör det ju inte för att vara dum. Så jag tycker inte att man behöver vara så rädd för att såra någon, du gör ju det här av kärlek.

Det finns tre principer att utgå ifrån när du pratar med din närstående om alkoholvanor. Bildkälla: Unsplash

Hit kan du vända dig om du är orolig för någons alkoholvanor

Ibland är det svårt att veta hur man ska lägga upp samtalet och förklara sin oro i rätt steg. Karin Hagman tipsar därför om IQ:s egna hemsida Alkoholsnacket, där de har filmer och tips på hur man kan hålla snacket.

Hit kan du vända dig om du är orolig för dina egna alkoholvanor

Är det så att någon annan har uttryckt oro för ditt drickande, eller är du orolig för dig själv? Då finns det flera hjälpsidor att vända sig till. Karin tipsar om Alkoholprofilen, där du får testa dina egna vanor.

Behöver du prata med någon så kan du kontakta Alkohollinjen. Där finns även stöd för anhöriga.

– Det är alltid lätt att prata om andras alkoholvanor, men man måste börja med sig själv och fundera på hur mycket man själv ska dricka i jul. Känner man att det lätt blir för mycket, se till att dricka varannan vatten och se till att ha alkoholfritt framme på bordet så att det är lätt att välja. Det finns mycket man kan göra om man reflekterar lite innan på hur man vill ha det, avslutar Karin.

/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!