Barn tvingades operera bort 16 tänder – mamman döms till fängelse
Barn tvingades operera bort 16 tänder – mamman döms till fängelse - Foto: Bertinussen Rune Stoltz/TT, Fredrik Persson/TT

Barn tvingades operera bort 16 tänder – mamman döms till fängelse

Tandläkaren tvingades operera bort 16 tänder på det lilla barnet eftersom föräldern inte hade borstat tänderna. Nu döms mamman till fängelse för misshandel.


När barnet gjorde sin första kontroll hos tandläkaren konstaterades det att bara två tänder kunde räddas. 

Barnet fick operera bort 16 tänder och förutom att mamman inte hade borstat tänderna hade hon heller inte skött barnets munhygien eller sett till att nödvändig munvård var skött, rapporterar Sundsvalls Tidning. 

Brottet uppdagades 2019, och vid den tiden hade det pågått en lång tid – troligen från månader till år. 

Därför hade mamman inte borstat barnets tänder 

Mamman har själv uppgett att hon var dålig på att borsta tänderna och inte tagit med barnet på kontroller hos tandläkaren för att hon själv mått dåligt. 

Hon har dock förnekat misshandel och vållande till kroppsskada då hon anser att hennes handlande inte varit oaktsamt och saknat uppsåt. 

Mamman döms för misshandel av barnet

Mamman hade inte borstat barnets tänder. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sundsvalls tingsrätt har dock konstaterat att barnet fått synnerligen omfattande skador på tänderna och menar att mamman har haft ett straffrättsligt ansvar då barnet bodde med henne – därmed döms hon nu för misshandel. 

Som vårdnadshavare ska mamman ha haft ansvar för att tillgodose barnets behov, samtidigt som misshandeln inte varit en aktiv handling utan skett genom hennes underlåtenhet att agera genom att inte ha borstat tänderna. 

Enligt kammaråklagare Ida Annerstedt är målet unikt:

– Det är unikt för att det rör en förälders ansvar att sköta om sitt barn och att man då prövat om man kan straffas för att inte ha gjort det. Det handlar om underlåtenhet att inte sköta om barnet som man bör göra enligt det ansvar som följer för att man är vårdnadshavare, säger hon till Sundsvalls Tidning. 

Erkänner narkotika- och trafikbrott

Trots att hon nekat brotten som hon nu döms för mot barnen har mamman erkänt narkotika- och trafikbrott, som hon också åtalades för.

Mamman döms nu till sex månaders fängelse, och hon ska även betala 15 000 kronor i skadestånd till barnet, enligt Sundsvalls Tidning

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!