Forskare varnar för covid penis: "Folk ska bli livrädda"
Forskare varnar för covid penis: "Folk ska bli livrädda" - Foto: Dainis Graveris/Pexels, Fredrik Sandberg/TT

Forskare varnar för covid-penis: "Folk ska bli livrädda"

En del forskare hävdar att covid-penis är ett verkligt bekymmer då flera män har haft erektionsproblem efter att de har haft covid-19.


Om du inte har hört talas om covid-penis tidigare bör du läsa den här artikeln! 

Det finns nämligen en del forskare som hävdar att det är ett verkligt bekymmer då flera män har haft erektionsproblem efter att ha haft covid-19, rapporterar norska Dagbladet

Varnar för covid-penis

Det var i november förra året som en grupp bestående av 45 urologer gick ut med en offentlig varning där de uppmanade folk att vaccinera sig mot covid för att "rädda framtidens könsorgan". 

De amerikanska urologerna hävdar att det är ett verkligt bekymmer för de som får sjukdomen och enligt tillkännagivandet hävdar de att män som har haft covid riskerar en sex gånger högre chans för erektil dysfunktion, eller så kallad covid-penis.

Högre risk för impotens

Foto: Dainis Graveris/Pexels

En forskningsstudie gjord vid Tor Vergata University i Rom, som delfinansierats av de italienska myndigheterna, undersökte forskarna 100 män, varav 25 hade blivit covid-smittade.

I covid-gruppen fann forskarna då en signifikant högre upptäckt av impotens. 

Forskarna bakom studien drog hen slutsatsen att detta tyder på att det finns en potentiell, långsiktig risk för impotens efter covid-sjukdom.

Covid-penis skapar rädsla 

Den norska läkaren, psykiatrikern och sexologen Haakon Aars är dock oroad att termen kommer skapa rädsla hos män:

– För det första gillar jag inte ordet "covid-penis". Det får folk att tänka att: "Hjälp, då får vi det lidandet också". Det finns inga norska forskningsresultat som kan understryka detta, säger han och tillägger:

– Min oro är att folk ska bli livrädda.

Han menar, motsatt forskningsstudierna, att det är tankarna och prestationsångesten som påverkar erektionen. 

Penis krympte 3,8 centimeter 

Foto: Deon Black/Pexels

Enligt Insider ska en amerikansk man i 30-årsåldern ska ha fått långvariga efterverkningar av covid-19. Mannen hävdar att han upplevt att hans penis krympte efter covid. 

30-åringen uppger att han innan sjukdomen hade en "över medelstor penis" men att han upptäckt att den hade krympt minst 3,8 centimeter efter att han smittades av coronaviruset i juli förra året och blev inlagd på sjukhus. 

– Det verkar som att jag sitter kvar med ett bestående problem. Min penis har krympt. Det påstås bero på kärlskador och läkare verkar tro att det är permanent, säger han enligt Dagbladet. 

Hittat coronavirus i penisvävnad 

Även en studie utförd vid University of Miamis Miller School of Medicine fann forskare "potentiellt långtgående konsekvenser för män i alla åldrar."

Efter att man utfört en obduktion av sex män som dog av covid där man analyserade testikelvävnaden hos männen kunde man hitta coronavirus i vävnaden hos en av dem. Tre av dem hade låga spermienivåer.

Hos en överlevande patient hittades även coronavirus i testiklarna tre månader efter att han skrevs ut.

Forskargruppen upptäckte även att covid-19 påverkar själva penis. Genom att analysera vävnad från penis hos två män som skulle få penisimplantat fann de att viruset var närvarande sju till nio månader efter diagnosen.

Båda männen hade svår impotens, vilket forskare tror beror på att infektionen hindrade blodtillförseln till penis, rapporterar Dagbladet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.