Barn och nyckel
Ett assistansbolag ska ha låst in barnet i sitt rum under långa perioder. - Foto: Pexels och Per Danielsson/TT

Assistansbolag låste in funktionsvarierat barn bakom plexiglas

Ett assistansbolag ska ha låst in ett funktionsvarierat barn i sitt rum under långa perioder. Både vårdnadshavarna och barnet själv ska ha velat det, men IVO menar att det strider mot lagen.


Anställda på ett assistansbolag i Varberg ska ha låst in ett funktionsvarierat barn på sitt rum i långa perioder dagligen under en längre tid, där dörren var av plexiglas. IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har granskat händelsen, rapporterar Hallands Nyheter. 

Enligt både assistansbolaget och vårdnadshavaren ska barnet ha samtyckt till att bli inlåst, men IVO menar att ett barn aldrig kan samtycka till att få sin rörelsefrihet borttagen. Enligt barnkonventionen är det nämligen en rättighet att kunna röra sig fritt. 

Råder stora brister i verksamheten

Därmed anser IVO att assistansbolaget har brutit mot lagen när de har låst in barnet, trots att vårdnadshavaren har godkänt det. IVO har kunnat konstatera stora brister i verksamheten, men avslutar ärendet eftersom assistansbolaget inte längre har hand om barnet. 

Avtalet mellan barnets föräldrar och bolaget upphörde i samband med granskningen då det har förekommit samarbetssvårigheter mellan de två parterna. 

Bolaget har ändrat sina rutiner

Assistansbolaget kommer nu ändra sina rutiner vid nya kundavtal, för att undvika att något liknande sker. Till IVO säger de själva att: “Bolaget kommer inte ta sig an kunder där det förekommer hjälpmedel eller anpassningar som står i strid med lag.”, skriver Hallands nyheter. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!