Utbildningarna med låga antagningspoäng – och hög medellön
Låg antagning behöver inte betyda låg lön! - Foto: Pexels, Henrik Montgomery/TT, Björn Larsson Rosvall/TT och Anders Wiklund/TT

Utbildningarna med låga antagningspoäng – och hög medellön

Vill du plugga vidare till ett yrke med bra lön, men kanske inte har de bästa gymnasiebetygen? Oroa dig inte. Nyheter24 listar utbildningarna som du lätt kommer in på och även kommer tjäna bra på.


Vill du plugga vidare och därefter ha bra lön, men samtidigt kanske inte har de bästa gymnasiebetygen? Då ska du fortsätta läsa! 

Den genomsnittliga bruttolönen, alltså månadslönen innan skatt, i Sverige är 36 100 kronor i månaden, enligt SCB. 

Nyheter24 listar därmed sex utbildningar som är lätta att komma in på, men samtidigt har en bruttolön som ligger över snittet i Sverige. 

Alla utbildningar på listan har en eller flera högskolor och universitet i Sverige antagit samtliga behöriga sökande – och är därmed lätta att komma in på. 

Det här är utbildningarna med låga antagningspoäng, som också har hög medellön. 

Matematiker – så hög är lönen 

En matematiker för prognoser, gör statistiska analyser, löser problem och optimerar processer. Det är oftast ett tre år långt kandidatprogram, och du kan även läsa ytterligare två år för en masterexamen. 

Medellön: 58 000 kronor i månaden

Foto: Pexels

Präst, komminister och kyrkoherde – så hög är lönen

För att bli präst behövs först en utbildning i teologi eller religionsvetenskap. Därefter kan du vidareutbilda dig till präst inom Svenska Kyrkan. Du kan även bli kyrkoherde eller komminister. 

Medellön: 42 000 kronor i månaden 

Foto: Kallestad, Gorm/TT

Lantmätare – så hög är lönen 

Som lantmätare fattar du beslut kring fastighetsgränser och avstyckningar. Du fungerar som rådgivare eller förhandlare till markägare, byggföretag, kommuner och vägverk. Det krävs en utbildning på tre till fem år där du kan välja olika typer av inriktningar. 

Medellön: 44 600 kronor i månaden

Foto: Pexels

Maskiningenjör – så hög är lönen

Utbildningar för att bli maskiningenjör kan ha hög intagning på vissa skolor, men på ett flertal andra skolor så har samtliga sökande antagits. Ingenjörer inom maskinteknik kan syssla med allt från konstruktion av maskiner till service och underhåll i produktionen. 

Medellön: 45 400 kronor 

Foto: Pexels

Kemist – så hög är lönen 

För att bli kemist läser du först något typ av treårigt kandidatprogram som har inriktning mot kemi. Efter det kan du fortsätta plugga två år till på ett masterprogram. Det är heller inte ovanligt att många fortsätter läsa en forskarutbildning för att doktorera. 

Medellön: 43 900 kronor 

Foto: Pexels

Geolog – så hög är lönen 

En geovetare utbildas för att lära sig allt om processerna på jordens yta och hur vår värld är uppbyggd utifrån atmosfären, hav, berg, luft och vatten. Först måste man läsa ett kandidatprogram på tre år inom det aktuella området, och kan sedan läsa en masterutbildning på ytterligare två år. De allra flesta yrkesverksamma geovetare har pluggat i minst fyra år. 

Medellön: 41 700 kronor 

Foto: Pexels


Källa: SACO, Framtid.se, SCB, Yrkeskollen.se, UHR

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.