Genrebilder på Facebook och Google.
Anställda på Google och Facebook går minst sagt inte lottlösa. - Foto: Pexels

Här är monsterlönerna för Sveriges anställda på techjättarna

Det går inte dåligt ekonomiskt för de amerikanska techjättarna, och då inte heller för deras svenska personalstyrka. Breakit har sammanställt en lista över hur mycket man tjänar som anställd på bland annat Google och Facebook.


Medianlönen i Sverige ligger på strax över 30 000, alltså ungefär vad den genomsnittlige svensken drar in varje månad. Men det finns de som såklart tjänar mindre än så – och betydligt mer.

Nyheter24 har tidigare skrivit om jobben med bäst betalt i Sverige där chefer inom bank, finans och försäkringar låg allra bäst till.

Att det går bra för amerikanska techjättarna Facebook, eller Meta som bolaget numera heter, och Google är sen gammalt, men visst blir man nyfiken på vad man som anställd på bolagen i Sverige tjänar? Enligt en sammanställd lista som Breakit tagit fram är det inte en liten summa pengar som trillar in på lönekontot varje månad.

Tidningen har kartlagt lönerna på 225 stora bolag, och som väntat ligger ovan nämnda i topp.

Foto: Pexels

Hur mycket tjänar man som anställd på Google och Facebook?

Plats nummer ett intas av Google där snittlönen beräknades uppgå till 141 404 kronor under 2020, då det fanns 357 anställda på bolaget. Bara sedan året innan har lönerna ökat med över 30 000.

Men anställda på Facebook går minst sagt inte lottlösa. Där tjänade de 60 anställda, enligt tidningen, i snitt 136 933 kronor under samma år. Tredjeplatsen kniper ett annat amerikanskt företag, säkerhetsbolaget Yubico, med en snittlön på 116 000 kronor med 277 anställda.

Även två svenska företag tar sig in på topplistan. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Svenska företagens löner med på topp 5

Men på fjärde och femte plats ligger två svenska företag, nämligen Spotify och Getswish.

"Den genomsnittliga lönen på Spotify reflekterar vår globala närvaro där medarbetare i länder med ett högre löneläge än Sverige också ligger med i jämförelsen, exempelvis USA”, förklarar bolagets HR-direktör Katarina Berg för Breakit.

Snittlönen på Spotify låg på 105 641 kronor med över 5 500 anställda. Getswish, bakom betaltjänsten Swish hade en snittlön på 93 505 kronor med endast 15 anställda.

Här är hela listan över alla 225 bolag.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?