Lördag 21 Maj
Stockholm

Märta Stenevis dröm: Regeringsbildning med S, C och V

Märta Stenevi
Så hade regeringen sett ut om Märta Stenevi fick bestämma. Foto: Henrik Montgomery/TT och Claudio Bresciani/TT

En regering bestående av S, MP, V och C är vad Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi helst hade sett, om hon fick välja. "Jag hoppas att vi kan ha en roll att spela där som brobyggare mellan partierna", säger hon i onsdagens "30 minuter" i SVT2.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdagskvällen intervjuades Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i programmet "30 minuter" på SVT2. 

I programmets diskuterades ett flertal frågor, bland annat kärnkraft och elpriserna, och intervjun avslutades med att Anders Holmberg bad Stenevi sätta ihop sin drömregering. 

Språkröret valde då ut att bilda en fyrpartiregering beståendes av MP tillsammans med S, V och C. 

Stenevi menar att de fyra partierna har tillräckligt många gemensamma beröringspunkter för att i alla fall kunna förhandla. 

– Jag tycker att det finns starka skäl, att som motpol till den konservativa blåbruna änden, faktiskt sätta sig ner och ha en förhandling mellan de partier som vill i stora delar samma saker även om vi inte alltid har samma vägar dit, säger Märta Stenevi (MP).

MP kommer rösta nej till regeringar de inte ingår i

Däremot är det ett krav från Miljöpartiets sida att sitta med i en regering, annars kommer de rösta nej. 

– Det är vår parlamentariska strategi. Vi röstar nej till de regeringar vi inte ingår i, säger Märta Stenevi (MP).

Anders Holmberg frågar därefter hur hon tänker sig att hennes drömregering ska fungera då C och V har haft svårigheter att samarbeta. C har exempelvis inte velat att regeringen ens ska förhandla med V.  

– Jag hoppas att vi kan ha en roll att spela där som brobyggare mellan partierna. Vi ser hur vi har kunnat förhandla och göra upp med C i svåra frågor och hur vi har många politiska frågor där vi står väldigt nära varandra. Det fanns frågor där vi stod väldigt långt ifrån varandra, men som vi även lyckades lösa under hösten, svarar Märta Stenevi (MP). 

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Foto: Anders Wiklund/TT

"Värt att göra ett rejält försök"

Miljöpartiet hoppas kunna ha ett lika gott samarbete i den nya konstellationen, som de menar sig ha haft enskilt med både C och V. 

– Jag hoppas att man ska kunna öppna upp en sån förhandling och börja hitta de frågor där vi faktiskt har samsyn. Sen måste vi såklart arbeta oss igenom de frågorna där vi inte har det. Det är inte givet att man kan ta sig igenom en sån förhandling, men jag tycker att det i allra högsta grad är värt att göra ett rejält försök, säger Märta Stenevi (MP).

Kommentera
Kopiera länk
Dela