Drottningsholms slott och Forsmark
Drönare har setts flyga över bland annat Drottningsholms slott och kärnkraftverket Forsmark. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Robert Gabrielsson/TT

Mystiska drönarna över Sverige – det här vet vi

Oklarheterna blir bara fler och fler gällande de många observationer av drönare som gjorts på flera håll runt om i Sverige. Nyheter24 har sammanfattat allt man vet om dem.


Under de senaste dagarna har ett flertal drönare synts på flera olika ställen i Sverige, både av privatpersoner och av myndigheter.

Men frågetecknen kring dem är fortfarande många. Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om de mystiska drönarna. 

Var i Sverige har man sett drönare? 

13 januari: Drönare observerades vid Kirunas flygplats. 

14 januari: Drönare observerades vid kärnkraftverken Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Änne en observation gjordes vid flygplatsen i Luleå. 

15 januari: Drönarobservation gjordes vid Stockholms slott.

17 januari: Ännu ett larm om en ny drönare vid Forsmark. Och ytterligare drönarobservationer i Stockholm, bland annat vid Drottningholms slott. 

18 januari: Nya drönarobservationer gjordes i Stockholm. 

19 januari: Drönarobservation ungefär en kilometer från flygplatsen i Umeå. 

Drönare har observerats över Drottningsholms slott. Foto: Henrik Montgomery/TT

Drönare över kärnkraftverk 

Den första större drönaren sågs flyga över kärnkraftverket Forsmark under fredagen 14 januari vid åttatiden på kvällen. Därefter försvann den ut mot Östersjön. 

Polisen fick även in uppgifter om att drönare flygit över kärnkraftverken i Ringhals och Oskarshamn. Och enligt vittnesuppgifter var drönaren av en modell så pass stor att den kunde stå emot kraftig vind. 

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, menar att mycket tyder på att den som skickat ut drönarna vill att vi ska se dem – för att skrämmas, enligt SvD. 

– Det blir en maktdemonstration där man vill bli upptäckt utan att för den skull kunna gripas på bar gärning, säger han till tidningen

Drönare har synts ett flertal gånger över Forsmark. Foto: Bertil Ericson/TT

Säpo utreder drönarna 

Säpo har tagit över förundersökningen gällande drönarflygningarna över kärnkraftverken. Brottsmisstanken är grov obehörig befattning med hemlig uppgift. 

Även fler av drönarobservationerna kan i framtiden läggas till i förundersökningen, enligt SVT

Vem ligger bakom drönarna? 

Det är fortfarande oklart vem eller vilka det är som ligger bakom de mystiska drönarna. 

Det är även ovisst huruvida de många observationerna i Stockholm har varit flera olika drönare, eller en och samma. Men även polisen har iakttagit ett flertal drönare. Alltså har både privatpersoner och myndigheter sett drönarna, skriver SvD.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!