Tvättmaskin, glödlampa, dator
Nästa elräkning kan bli lägre – med dessa tips. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Claudio Bresciani/TT och Pexels

Så mycket kan du få ner dina elkostnader – med experternas tips

För många svenskar just hänger elpriserna över en som en kall blöt filt. Men det finns lätta åtgärder som gör att du kan sänka dina elkostnader. Med hjälp av experternas tips kanske din nästa elräkning blir betydligt mindre.


Elpriserna fortsätter att skena, något som har gjort att många fasar inför att öppna nästa räkning. Därmed är varenda krona man kan sänka sin elräkning med av stort värde. 

Nyheter24 har tidigare skrivit vad som händer om du inte kan betala din elräkning

Aftonbladet tog kontakt med tre experter på el för att ta reda på hur mycket pengar man kan spara in genom att följa deras tips. 

Experternas tips för att sänka elräkningen

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tipsar om att täta fönstren, att dra ned värmen i utrymmen du inte vistas i, släck lampor i rum du inte är i, ha energisnåla vitvaror och välj bort tillsvidareavtal. 

Enligt Bratt kan 15 procent av värmen försvinna upp genom taket, och hon betonar därför vikten av bra tätning och isolering. 

Foto: Grøtt, Vegard/TT

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken, menar att man kontinuerligt ska jämföra sina elpriser på oberoende sajter. Enligt Hjelmér kan man sparar ungefär 2 500 kronor per år om man som villaägare byter från det dyraste avtalet till det billigaste. 

Han tipsar även om att få in rutiner i vardagen, så som att stänga av datorn när man inte använder den. En frys och en dator drar ungefär samma mängd el. Man kan även ta en kortare dusch istället för ett bad eller tvätta i 40 grader istället för 60, enligt Hjelmér. 

Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted, berättar att man bör se till att man har ett avtal och inte bara ett anvisningsavtal då det är dyrare. Även hon tipsar om att se till att man har bra isolering och tätning, samt att med tiden byta ut sina vitvaror till nyare energisnålare varianter, skriver Aftonbladet. 

Så mycket kan du sänka din elkostnad 

Frida Bratt menar att ett tillsvidareavtal kan vara så mycket som 30 procent högre än rörligt elavtal. Boende i villa kan på så sätt göra av med flera tusenlappar i onödan. 

En grads sänkning av värmen inomhus minskar i sin tur uppvärmningskostnaderna med 5 procent, vilket gör att man på ett år kan spara in ungefär 1600 kronor, menar hon. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Magnus Hjelmér berättar att om man byter från direktverkande el till en värmepump kan man spara ungefär 15 000 kronor per år. 

Mer vardagliga åtgärder som man kan göra är att byta ut 10 vanliga glödlampor mot LED för att på så sätt spara in cirka en tusenlapp per år. 

Ännu en eltjuv i vardagen är tvättmaskin och torktumlare. I snitt kör vi ungefär 200 tvättar per år, och varje torktumling kostar ungefär 10 kronor. Därmed kan du spara ungefär 2000 kronor genom att hänga upp tvätten istället. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sharon Lavie förklarar att en villa som förbrukar 20 000 kWh per år har behövt betala 12 600 kronor 2021. Väljer man ett anvisningsavtal kan man spara 12 procent, alltså 1512 kronor. Och genom att täta och isolera sparar man 5 procent, alltså 630 kronor, rapporterar Aftonbladet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!