Rullator och händer
Utredningen visade på ett flertal brister inom verksamheten. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Janerik Henriksson/TT

Misstänkt våldtäkt på äldreboende – ignorerades av chefen

En utredning gjord av Älmhults kommun visar hur en dement kvinna uppgav till personalen att hon blivit våldtagen. När personalen, flera dagar senare, informerade chefen ignorerades händelsen.


En utredning gjord av Älmhults kommun visar hur en äldre dement kvinna, den 28 mars 2021, berättade för personalen på hennes äldreboende att hon kände smärta i underlivet, rapporterar Smålänningen. 

Till personalen ska hon ha sagt att “någon har gett sig på mig” och “det har varit en man i min säng”, enligt kommunens utredning.  

Först flera dagar senare slog det personalen att det kunde ha skett ett brott, och det rapporterades då till ansvarig chef, som valde att ignorera händelsen. 

Anmäldes för tjänstefel 

Senare polisanmäldes händelsen, men eftersom agerandet från personalen dröjde genomfördes ingen läkarundersökning av den äldre kvinnan, och det kunde då inte fastslås ifall en våldtäkt ägt rum. 

Enhetschefen, äldreomsorgschefen och socialchefen anmäldes alla för tjänstefel.

Polisens förundersökning lades ned, men händelsen anmäldes enligt Lex Sarah av Älmhults kommun. 

Visade på flera brister inom verksamheten 

Kommunens utredning väckte misstanke att en annan vårdtagare kan ha varit inne hos kvinnan när händelsen skulle ägt rum, men detta kunde inte bekräftas då inget rörelselarm löstes ut. 

Utredningen som gjorts av kommunen visar även på flera brister i verksamheten. Det saknas dokumentation från händelsen och det har sedan en lång tid tillbaka funnits en konflikt bland personalen gällande ryktesspridning och smutskastning.

Personal har inte heller vågat rapportera avvikande händelser, trots att de är skyldiga att göra det. Det saknas även rutiner för hur personal och chefer ska agera vid misstanke om att medarbetare har begått brott. 

Veckan efter händelsen försämrades kvinnans tillstånd, och det togs beslut att sätta in palliativ vård, enligt Smålänningen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.