Kossa och lagbok
Bilden föreställer ett annat fall av vanvård. - Foto: Gunnar Nyberg/Hemlin Foto/TT och Johan Nilsson/TT

Lantbrukare vanvårdade kor – döda kalvar låg i ladugården

I en ladugård i Krokoms kommun hittades döda kalvar ligga bland de levande korna. Djuren var täckta av gödsel och kraftigt vanvårdade. Lantbrukaren menar att han var utbränd och inte kunde sköta om dem.


En lantbrukare i Krokoms kommun i Jämtland döms för djurplågeri efter att kraftigt ha vanvårdat sina kor, vilket uppdagades när länsstyrelsen utförde en kontroll av mannens verksamhet. 

Enligt domen som Nyheter24 tagit del av framgår det att länsstyrelsen hittade sex döda kalvar liggandes kvar bland de levande djuren, och ytterligare två kalvar ska ha avlivats dagarna efter inspektionen. 

Stallarna var kraftigt nedsmutsade av gödsel, både i djurens liggplatser och i gångarna. En veterinär uppger även att djuren var täckta av gödsel och hade angripits av ringorm. Ett av djuren hade också ett horn som hade växt in i skallen. 

Djuren hade även kala fläckar i pälsen och var i mindre storlek än de borde ha varit vid sin ålder. 

Hade gått in i väggen

Mannen själv menar att han blev överbelastad och utarbetad vilket gjorde att han hade gått in i väggen. Det här ska, enligt honom själv, gjort att han inte klarade av att sköta djuren. Innan kontrollen ägde rum hade mannen inte varit inne i ladugården på en vecka. 

Tingsrätten menar däremot att lantbrukaren har varit medveten om vanskötseln och djurens lidande, och därmed döms mannen för djurplågeri. 

Nu måste lantbrukaren böta 150 000 kronor i företagsbot.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!