Genrebilder på dörr och grannar som hälsar.
Det är viktigare än man tror att veta vilka ens grannar är. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Pontus Lundahl/TT

Därför är det livsviktigt att lära känna dina grannar

Vet du vem som bor bredvid, under – eller över dig? Hejar ni bara i trapphuset eller brukar ni ta en fika? Om det skulle bli krig i Sverige kan det vara livsviktigt att du faktiskt har lite koll på vilka som bor nära dig.


Hur nära man står sina grannar kan nog se lite olika ut beroende på vilka man faktiskt bor vägg i vägg med, hur mycket tid man kan lägga på dem, eller helt enkelt på nivån av intresse.

Men om det skulle bli krig i Sverige kan det faktiskt vara bra att ha lite koll på sitt grannskap. Nyheter24 har tidigare rapporterat om vad som egentligen skulle kunna hända om det blev krig i Sverige, och hur livet skulle se ut om vi var tvungna att gå in i landets skyddsrum.

Och om det blir kris i landet kan du faktiskt behöva dina grannar.

MSB: Så ska du tänka med hemberedskap

Christina Andersson, som arbetar med riskkommunikation på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, berättar att Sverige också kan bli påverkat om det exempelvis råder krig i vårt närområde.

– Även om vi inte pratar om regelrätta militära angrepp mot vårt land kan det bli tillräckligt besvärligt med cyberattacker som slår ut viktiga IT-system som i sin tur styr viktiga verksamheter i samhället, säger Andersson och fortsätter:

– Det som är bra att förbereda sig inför, oavsett om vi pratar om krigsfara eller översvämningar, är att alla som kan bör ha en beredskap hemma så att man klarar sig åtminstone en vecka utan samhällets stöd.

Det man bör tänka på är att kunna tillgodose sin mest grundläggande behov som mat, vatten och värme och kommunikation – alltså att både ha möjlighet att ta till sig viktig samhällsinformation och att kunna ha kontakt med sina nära och kära.

Känner du dina grannar? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför ska du prata med dina grannar

Andersson förklarar att ju bättre hemberedskap man har, desto mer kan man hjälpa andra i ens närhet som kanske inte har samma förutsättningar att ha en beredskap.

– Redan i ett normalläge är det bra att ta kontakt med sina grannar och kolla upp vilka som kommer att behöva särskild hjälp och tillsyn, men också prata om hur man kan stärka sin beredskap tillsammans, säger Christine Andersson.

Ett sätt att förbereda sig kan vara att lyfta frågan i sin bostadsförening, på sin arbetsplats eller i skolan, eller i grupper på internet.

– Det kan hända saker som gör att vårt samhälle inte fungerar som vi är vana vid. Då behöver vi vara både mentalt och praktiskt förberedda på det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.