Nyamko Sabuni
Nyamko Sabuni är positiv till Engelska Skolans klädkoder. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Stina Stjernkvist/TT

Nyamko Sabuni stöttar förbud mot korta kjolar i skolan

Nyamko Sabuni (L) tycker att Engelska Skolan gör rätt i att förbjuda korta kjolar, något som har varit väldigt omdebatterat. "Ordningsreglerna gör många av barnen en tjänst", säger hon i onsdagens "30 minuter".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Under onsdagskvällen intervjuades Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i programmet "30 minuter" på SVT2. 

Programmet slutar med det återkommande segmentet där programledare Anders Holmberg ställer tre snabba frågor till partiledaren. 

Han ställde då frågan om skolor ska få mäta hur långa kjolar eleverna har. 

Det frågan syftar till är Aftonbladets avslöjande om att Engelska Skolan tvingar elever som bryter mot klädreglerna och har för kort kjol att sätta på sig särskilda extrakläder.

– Om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven. Är kjolen kortare så ber vi eleven ta på ett par leggings, berättade rektorn för tidningen. 

"Ordningsreglerna gör barnen en tjänst"

Händelsen har väckt mycket debatt senaste veckorna. Men förbudet är något som Sabuni ställer sig bakom. 

– Jag skulle säga att svensk skola har för få ordningsregler än för många, Jag menar att barn behöver ramar och också kramar, det vill säga kärlek. Och jag tycker att Engelska Skolan, med sina ordningsregler, gör många av barnen en tjänst, säger Nyamko Sabuni (L). 

Nyamko Sabuni (L). Foto: Christine Olsson/TT

Hon fortsätter säga att många barn mår dåligt i skolan, och att fyra av tio tjejer känner sig otrygga. 

– Jag tycker inte det är olämpligt att vilja att eleverna klär sig prydligt precis som lärare, eftersom det är den ordningsregeln som finns i skolan, menar Sabuni (L). 

Sabuni: Går inte att jämföra med hedersproblematik

Sabuni förklarar att alla som söker till skolan är väl medvetna om de ordningsreglerna som råder, och bör därför följa dem som elever. Och att det som upprör henne mest är debatten som jämför händelsen med hedersproblematik. 

– Vad som upprör mig är alla tyckare som ska jämföra den här händelsen med hedersproblem. Barn som lever med förtryck redan från förskola, när de inte får leka frisör därför att de ska bära slöja. När de inte får vara i blöja mitt i sommaren därför det är naket. Och så fortsätter det i skolan där de får missa vissa lektioner, sexualundervisning och simundervisning, tills de blir bortgifta i ett tvångsäktenskap med en kusin. 

Programmet "30 minuter" sänds på onsdagar 22:00 på SVT2. 

/