Ovaccinerad man nekas livsavgörande njurtransplantation
Den amerikanska mannen får inte genomgå en njurtransplantation. - Foto: Jack Mickrut/TT och Johan Nilsson/TT

Ovaccinerad man nekas livsavgörande njurtransplantation

Ett sjukhus i North Carolina, USA, vill inte låta en patient genomgå en livsavgörande njurtransplantation då han inte är vaccinerad mot covid-19. Detta eftersom immunförsvaret blir nedsatt av operationen.


Chad Carswell från North Carolina, USA, behöver just nu en njurtransplantation för att överleva, men får inte genomföra operationen då han inte är vaccinerad mot covid-19. Detta då det går emot sjukhusets policy att genomgå operationen som ovaccinerad, skriver New York Post. 

Carswell uppger själv att han får dialys tre gånger i veckan, och att han har över 100 frivilliga donatorer som han har varit tvungen att tacka nej till. 

Trots läkarnas och sjuksköterskornas uppmaning, viker sig inte Carswell i frågan. 

– Det är inte diskuterbart. Jag kommer inte ta det. Och han sa till mig “du vet att du kommer dö om du inte tar det”, och jag sa att jag är villig att dö, säger han. 

"Jag kommer dö fri"

Enligt Carswell borde vaccinet vara ett frivilligt val. 

– Jag föddes fri. Jag kommer dö fri. Jag kommer inte ändra mig.

Sjukhuset säger i ett uttalande att deras policy är att skydda patienter som genomgått transplantationer då deras immunförsvar är nedsatt och de löper stor risk att bli allvarligt sjuka. 

I uttalandet förklarar sjukhuset att de följer den nuvarande standarden för vård i USA, vilket är att vaccinera alla patienter på väntelistan eller som utvärderas för transplantation, rapporterar New York Post

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!