Fick larm om sexbrott mot barn – operatör struntade i att skicka polis
Bilderna är genrebilder. - Foto: Pexels och Johan Nilsson/TT

Fick larm om sexbrott mot barn – operatör struntade i att skicka polis

En larmoperatör fick in samtal och vittnesmål om ett möjligt sexuellt ofredande mot ett barn och lät då bli att skicka en polispatrull. Taxichauffören, som samtalet gällde, greps senare för våldtäkt.


Den unga mannen, anställd som operatör vid Regionledningscentralen i Göteborg, åtalades för två misstag inom yrket under juli 2020, rapporterar Göteborgs-Posten. 

Det allvarligaste av misstagen gällde ett larm från en kvinna som misstänkte att en taxichaufför förgripit sig på en flicka. Hon uppgav att hon sett en taxibil som en minderårig flicka hoppat ut från. Föraren ska därefter ha stått med byxorna nere. 

Operatören bedömde inte läget som akut, utan valde att ingenting skulle göras. En kollega skickade därefter ut en patrull som tillslut grep mannen, misstänkt för våldtäkt. 

Skyller på för kort utbildning

Larmoperatören själv menar att situationen var stressig, och han hade flera inkommande samtal i kö. Han skyller även på för kort utbildning. 

Operatören fälls nu för tjänstefel, men får ändå jobba kvar på polisens ledningscentral. Dock med andra arbetsuppgifter. 

– Det är naturligtvis jätteallvarligt, i synnerhet som det rör sig om en och samma operatör som visat upp dessa brister två gånger under en kort tidsperiod, svarar Max Olsson, chef för polisens ledningscentral i Region Väst, enligt Göteborgs-Posten

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!