Nu är våren nära för boende i södra Sverige.
Nu är våren nära för boende i södra Sverige. - Foto: Johan Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Beskedet: Det här är platserna som kan få vår efter helgen

Är du trött på vintermörker och tunga kläder? Boende i de södra delarna av Sverige behöver inte hålla ut länge till. Efter helgen kan det nämligen officiellt bli meteorologisk vår.


Nu är det snart inte långt kvar tills snödropparna står på backen, och solglasögonen behöver plockas fram. För de svenska invånarna i de södra delarna av landet kan det nämligen officiellt bli vår redan efter helgen. 

Hit kommer våren först

Meteorologisk vår kan inte infalla innan den 15 februari, och för att det ska räknas som vår måste området ha en medeltemperatur över noll grader sju dagar i sträck, förklarar Linus Karlsson meteorolog på SMHI, för Nyheter24. Tidigast på måndag kan det därför bli meteorologisk vår på vissa ställen i Sverige. 

– De områden där det ser ut att hålla i sig, alltså att medeltemperaturen fortsatt är över noll grader de kommande dygnen, så är det framförallt i Skåne och även längs kusten i Götaland och även på Öland och Gotland, säger Linus Karlsson. 

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Och att våren knackar på dörren i just södra Sverige är väntat. 

– När man kollar längst i söder så är det ganska normalt att våren inträffar andra halvan av februari fram till början av mars. Så det är inte något ovanligt i sig att vi går över till meteorologisk vår den 15 februari i de södra delarna av landet, förklarar han. 

Går direkt från höst till vår

Faktum är att de ställen som kan förvänta sig ankomst av våren, aldrig ens fick någon vinter – utan går direkt från höst till vår. Kraven för att uppfylla för meteorologisk vinter är en dygnsmedeltemperatur under noll grader fem dygn i sträck. 

– Vi har fortfarande meteorologisk höst i de sydligaste delarna av landet. Det beror just på att det inte har varit tillräckligt kallt under en längre period i dessa områden för att få meteorologisk vinter, säger Linus Karlsson. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Men på andra ställen i Sverige kan man behöva vänta en aning längre på våren. 

– Inför helgen så är det kyligare luft som letar sig in över Svealand och inre Götaland.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!