Daniel Ek och Spotify
Trots upprepade löften om att lösa problemen med fejkade streams har det inte blivit bättre. För en liten summa kan artister köpa sig till framgång på topplistorna. - Foto: Christine Olsson/TT/ och Henrik Montgomery/TT

Kritik mot Spotify: Fejkade streams för femhundra kronor

Trots upprepade löften om att lösa problemet med fejkade streams har det fortfarande inte blivit bättre. Tidningen Breakit avslöjar nu att det går att köpa tusentals streams – för bara femhundra kronor.


Går det att lita på Spotifys siffror om antalet streams? Trots upprepad kritik mot streamingtjänsten har företag inte bättrat sig på den fronten. Det går nämligen att köpa fejkade streams, avslöjar tidningen Breakit. Och nu har polisen börjat titta närmare på bluffen.

Dree Low anklagades för fejkade streams

År 2019 gick artisten Dree Low ut och kommenterade rykten om att han och hans skivbolag skulle ha köpt streams på Spotify. “Trött på snack om köpta streams” skrev han i ett Instagraminlägg som sedan dess tagits bort.

Och år 2020 berättade rapparen Mange Schmit att han lyckats köpa hundratusen streams för ungefär femtusen kronor, det avslöjade han i en intervju med Dagens Nyheter. Han sa då att Spotify inte längre kan blunda för problemet. Spotify sa då att det inte bara var de som påverkades av problemet och att färre än en procent av alla streams var fejk, men lovade att ta itu med problemet. 

Men det har inte blivit bättre. Breakit avslöjar nu, två år efter löftet, att det fortfarande går att köpa streams på olika hemsidor. Och det har bara blivit värre i och med den boomande podcast-marknaden. 

Breakits reportrar startade en podd och släppte en låt och betalade sedan för lyssningar. Efter att ha betalar 500 kronor för streams till sin låtsaslåt kom de upp över 46 000 spelningar från över 8 000 olika fejkade lyssnare.  

För andra gången på kort tid har Spotify hamnat i blåsväder. Nu gäller det köpta lyssningar.

Artister kan köpa sig in på topplistor

I artikeln bekräftar Mark Mulligan, expert från Midia Research, att Spotify har problem med fejkade streams. men exakt hur stort problemet är går inte att svara på. 

Breakit har också pratat med en anonym källa som länge haft en hög position i musikbranschen, och hen säger också att det försiggår en manipulation av topplistan och att det "hände saker som var helt oförklarliga". Nya artister som inte haft stora konton på sociala medier hamnade plötsligt högt upp på Spotifys topplista. Det går alltså att köpa sig till toppplaceringar på Spotifys listor. 

Bluff-företagen är mycket skickliga och det är svårt för Spotify att lösa problemet. Samtidigt lönar det sig för Spotify med fejkstreams. Ju fler gratis-användare som streamar på Spotify, desto fler spelningar och högre annonsintäkter. Det spelar ingen roll om användarna är fejk eller äkta. 

Köpen kan vara vinster från brott

Svensk polis har nu fått upp ögonen för de fejkade lyssningarna på Spotify. Nicklas Lundh, chef för finanspolisen säger att de känner till fenomenet och att det kan ha kopplingar till kriminalitet. 

– Ja, det kan förekomma att musikinspelningar betalas med brottsvinster, att streamingtjänster köps, att konton kapas och i förekommande fall att ett uttag sker genom royalties från streamingtjänsten. Det är i första hand bedrägerier men i förlängningen kan det eventuellt röra sig om penningtvätt, säger han till Breakit.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.