Leif GW Persson.
Nu riktar Leif GW Persson hård kritik mot polisens agerande vid kravellerna: "Usel ledning". - Foto: Erik Simander/TT och Johan Nilsson/TT

Leif GW Perssons känga till polisen efter upploppen: ”Usel...”

Påskhelgens upplopp resulterade i ett stort antal skadade poliser och ett 40-tal gripna, en siffra som förväntas öka. Nu riktar Leif GW Persson hård kritik mot polisens agerande vid kravellerna.


Skärtorsdagen blev startskottet för en påskhelg präglad av kravaller i flera svenska städer. Detta i samband med att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextremistiska partiet Stram kurs, fått tillstånd att hålla en allmän sammankomst där han hade för avsikt att bränna exemplar av koranen.

Ett stort antal poliser och civila har skadats under upploppen, polisbilar har förstörts, och antalet anhållna och gripna fortsätter att öka. Här kan du läsa mer om vad som har hänt.

Efter upploppen är det flera experter som ifrågasatt att Paludan fått tillstånd och även polisernas agerande på platserna. Här kan du läsa mer om expertens kritik.

Människor eldar grenar i Norrköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Leif GW Persson om polisens agerande efter upploppen: "Usel"

Sveriges favoritkriminolog Leif GW Persson passar nu också på att rikta en hård känga mot polisens hanterande av de våldsamma sammandrabbningarna. 

– Paludans syfte var att dra i gång det här skeendet, och det lyckas han med fullt ut. Med tanke på hans historik i både Danmark och i Sverige, så borde polisen ha varit medvetna om det, men han har ändå fått sina tillstånd, han borde inte ha haft dem, säger Leif GW Persson till TV4.

Leif GW Persson. Foto: Hanna Franzén/TT

Rasmus Paludan har tidigare gått ut med att han planerar fler manifestationer, och kriminologen uppger att han inte skulle bli förvånad om han får ytterligare tillstånd.

– Jag tycker att den centrala polisledningen har misskött sig gruvligt i den här situationen. De har utsatt deras anställda på fältet för stor fara, alldeles onödig fara.

Leif GW Persson ställer sig också kritisk till polisens bristande resurser under upploppen.

– Det beror på usel ledning, säger han till TV4.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.