Fabian Cederholm, 18, döms till livstids fängelse för morden på två lärare på Malmö latinskola den 21 mars.
Fabian Cederholm, 18, döms till livstids fängelse för morden på två lärare på Malmö latinskola den 21 mars. - Foto: Polisen.

Fabian Cederholm, 18, döms till livstids fängelse för lärarmorden

Fabian Cederholm, 18, döms till livstids fängelse för morden på två lärare på Malmö latinskola den 21 mars. Så lyder domen som föll på torsdagen.


Under våren 2022 skakades Malmö latinskola av ett våldsamt skoldåd där två lärare miste livet. Gärningsmannen var 18-årige Fabian Cederholm som erkänt att han bragt kvinnorna om livet.

När skoldagen tar slut den 21 mars låser 18-åringen in sig på skolans toalett med två knivar, en yxa och en hammare. Han tar på sig halsduk, mask och hörselkåpor, och ställer sig sedan utanför en annan toalettdörr. Den kvinnliga lärare som kommer ut därifrån attackeras först.

En annan lärare som bevittnar attacken blir jagad genom korridoren innan också hon attackeras. 18-åringen anhålls senare samma natt, och han har suttit häktad sedan den 23 mars.

Här kan du läsa 18-åringens egna ord om attacken på Malmö Latinskola.

Fabian Cederholm bedöms inte lida av allvarlig psykisk störning

Då den rättspsykiatriska undersökningen visade att Cederholm inte var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid dådet, och inte heller när bedömningen gjordes, yrkade åklagaren Johanna Liljeblad att han skulle dömas till livstid i fängelse. Läs mer om det här.

– Han har läst på, han har valt ut vapen och mundering och förberett sig mentalt, sade Liljeblad då.

Men försvararen Anders Elison i sin tur yrkade på att 18-åringen skulle dömas till 14-16 år, med hänsyn till mannens mående och att han lider av en diagnos inom autismspektrat, rapporterar Expressen.

Fabian Cederholm döms för lärarmorden på Malmö latinskola

På torsdagen föll domen. Fabian Cederholm döms till livstids fängelse, vilket gör honom till den första 18-åringen någonsin att få det straffet i Sverige.

Tidigare har en åtalad varit tvungen att ha fyllt 21 år för att kunna dömas till livstids fängelse, men vid årsskiftet sänktes gränsen till 18 år.

– Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst, säger lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande under rättegången, enligt ett pressmeddelande från Malmö tingsrätt och fortsätter:

– Därför och eftersom gärningsmannen var 18 år och den så kallade ungdomsrabatten avskaffades för svåra brott vid årsskiftet, har påföljden bestämts till livstids fängelse.

Gärningsmannen ska också betala skadestånd till de efterlevande med totalt cirka en miljon kronor.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Stockholm

1 timme sedan
"Samtal om misshandel i Kista med flera personer inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.