Mannen döms till fängelse i två månader.
Mannen döms till fängelse i två månader. - Foto: Johan Nilsson/TT och Lise Åserud/NTB/TT

Smugglade in 830 liter öl – döms till fängelse: "Mindfulness"

En man i 60-årsåldern döms till två månaders fängelse efter att, vid tre skilda tillfällen, ha smugglat in hundratals liter alkohol i Sverige. Mannen själv menar att han rest med färjan till Tyskland som "en form av mindfulness", enligt domen som Nyheter24 tagit del av.


Det var den 17 mars 2020 som mannen i 60-årsåldern först förde in alkohol, utan att anmäla införseln, från Tyskland till Sverige. Han smugglade då, via hamnen i Trelleborg, in 348 liter öl, 24 liter vin och 21 liter sprit, enligt dokument från Ystads tingsrätt som Nyheter24 tagit del av. 

Bara drygt två månader senare, den 23 maj 2020, förde han in 261 liter öl, 23 liter cider, 24 liter vin och 12 liter sprit i landet och den 3 juni upprepades det hela. Då var det 221 liter öl och 12 liter sprit som mannen tog med sig in.

Här kan du läsa om när tullen på Arlanda hittade en mystisk dunk i tv-programmet "Gränsbevakarna".

Tullen: "Välkänd för sina alkoholresor"

Mannen har själv uppgett att han, sedan flera år tillbaka, lidit av "väldiga smärtor" och att han rest till Tyskland med färja flera gånger för att "komma bort från allt".

"Det är ett sätt att hantera smärtan där han kan sitta och koppla av, det är en form av mindfulness", står det i domen där det även framgår att personalen i tullen anser att mannen är "välkänd för sina alkoholresor".

Mannen hävdar att han köpt alkoholen vid de tre tillfällena inför en fest eller att han gjort inköpen åt sina barn.

Döms till två månaders fängelse för smuggling

Men tingsrätten köper inte mannens förklaringar, utan menar att det är tydligt att alkoholen införskaffats för kommersiellt bruk.

"De uppgifter som NN lämnat om fester är enligt tingsrättens mening synnerligen vaga och svepande. Uppgifterna är inte trovärdiga eller tillförlitliga", skriver man i domen från Ystad tingsrätt.

Mannen, som tidigare dömts för olovlig försäljning av alkohol, döms därför till två månaders fängelse för tre fall av smuggling. 

Läs här om det uppmärksammade fallet där tullen hittade en åttaårig pojke inuti en resväska.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

Swish förändring – för att skydda dina pengar

Förra året ökade telefonbedrägerierna med 36 procent. Det växande problemet har fått regeringen att överväga förändringar av betaltjänsten Swish och fått bankerna att vidta åtgärder.

Ny mobiliseringslag undertecknad av Zelenskyj

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en delvis kontroversiell ny mobiliseringslag, meddelar regeringen i Kiev.

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

Maria Friström, 43, bytte bana och började flippa bostäder för miljonbelopp. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om misstagen man ska passa sig för och den enkla renoveringen som kan höja värdet på din bostad.

Årets nya Ikea-möbler för gamers, som du måste blåsa upp själv

Ikea lanserar en möbelkollektion för dataspelare, som ska vara lättare att plocka fram och städa undan – för en gamingcommunity som vuxit upp.

Riksrätt i senaten för Bidens minister

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet "medvetet och systematiskt" underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker? Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.