Skjutningarna i Södertälje
På 13 dagar har tre män i Södertälje skjutits ihjäl, och tre har skadats. - Foto: Fredrik Persson/TT

Fem skottlossningar på två veckor i Södertälje – det här har hänt

På två veckor har tre män skjutits ihjäl i Södertälje, i stadsdelarna Ronna och Saltskog, och tre har skadats varav en allvarligt. Nyheter24 sammanfattar det upptrappade våldet.


Den 23 september skadades en man i 20-årsåldern allvarligt efter en skottlossning i Södertälje. Sedan dess har ytterligare fyra skottlossningar ägt rum i den våldsdrabbade kommunen, varav tre har varit med dödlig utgång. Polisen har nu, efter skjutningarna, ökat sina resurser i Södertälje.

– Det är mörka veckor i Södertälje, säger kommunstyrelsens tillträdande ordförande Alexander Rosenberg (M), till Aftonbladet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

23 september i Saltskog

I slutet på september inkommer larm, runt klockan 19.40, om en skottlossning i Saltskog, skriver polisen på sin hemsida. En man i 20-årsåldern skadas allvarligt.

Ingen är ännu gripen misstänkt för dådet.

28 september i Ronna

Bara några dagar senare inträffar ännu en skjutning, denna gång i stadsdelen Ronna runt 21.00. En man i 25-årsåldern klarar sig utan livshotande skador.

Ingen är ännu gripen misstänkt för dådet.

30 september i Ronna

Nära två dygn senare skjuts en 19-årig man ihjäl i samma stadsdel. Den 4 oktober häktas tre män misstänkta för mordet, där två är över 18 år och en är minderårig. En fjärde 18-åring hade också begärts häktad men släpptes senare.

— Tingsrätten bedömde att det varken förekom sannolik eller skälig misstanke, sade åklagaren Kajsa Lindberg till TT då.

Foto: Fredrik Persson/TT

Den 18 oktober tas ett nytt beslut om männen ska begäras fortsatt häktade.

— Vi har en rad utredningsåtgärder som behöver vidtas men vi är en ganska stor grupp som kommer att jobba med utredningen så jag hoppas att den kommer att gå snabbt, fortsatte Kajsa Lindberg.

Läs mer om häktningen här.

1 oktober i Ronna

Dagen därpå sker den andra dödliga skjutningen på en knapp vecka. Även denna inträffar i Ronna, runt 19.40, där en man i 40-årsåldern skjuts ihjäl i närheten av en skola. Polisen anländer inom kort till platsen då de befann sig området med anledning av mordet på den 19-årige mannen.

Foto: Christine Olsson/TT

Efter mordet på mannen i 40-årsåldern har en man, född 2004, i skrivande stund begärts häktad på 


Sannolika_skäl_uttrycker_hur_stark_misstanken_är_och_är_den_högre_graden_av_misstanke_vid_anhållande_och_häktning._Att_det_finns_sannolika_skäl_för_att_den_misstänkta_personen har_begått_brottet_är_i_allmänhet_en_förutsättning_för_att_personen_ska_kunna_häktas.

">sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen kunde gripas på onsdagen den 5 oktober, fyra dagar efter dådet, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

6 oktober i Saltskog

Vid 18-tiden på torsdagen skadas två personer i en skottlossning i Saltskog. Läs mer om det här

Senare samma kväll bekräftar polisen att en 19-årig man dött efter två skott i överkroppen, enligt Aftonbladet. En 16-årig pojke, enligt källor till tidningen, ska vara den andra personen som skadades, men skadorna uppges inte vara livshotande.

Under natten till lördagen den 8 oktober greps två tonåriga pojkar, misstänkta för dödsskjutningen. Mordet på den 19-åriga mannen ska ha begåtts med automatvapen, enligt Aftonbladet.


Foto: Fredrik Persson/TT

Kommuntoppen: "Svarta dagar i Södertälje"

På söndagen den 9 oktober kommer en manifestation, med anledning av skjutningarna, att hållas på Stora torget i Södertälje. Bakom initiativet ligger bland annat kyrkor, föreningar och boende i kommunen.

– Det är svarta dagar i Södertälje. De fruktansvärda morden och mordförsöken skrämmer och upprör oss. Det känns extra viktigt med en manifestation efter de senaste skjutningarna. Vi får inte ge upp, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens avgående ordförande till Nyheter24.

Läs mer om kommuntoppens ord om skjutningarna här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.