Den 19 april dömdes Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson dömdes för mordet på Tove.
Den 19 april dömdes Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson för mordet på Tove. - Foto: Polisens förundersökning

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellmans relation till Tove – innan mordet

Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, har dömts till livstid fängelse för mordet på 21-åriga Tove. Det som tros ha föranlett mordet var en konfliktfylld vänskapsrelation, som till slut eskalerade.


Det var i oktober 2022 som 21-åriga Tove försvann efter en utekväll på nattklubben Nöjet i Vetlanda. Redan dagen efter försvinnandet greps två kvinnliga bekanta till Tove, nu 20-åriga Johanna Leshem Jansson och 18-åriga Maja Hellman

Toves mördare ändrade sin berättelse – det var polisens taktik

Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, dömdes för mordet på Tove

Två veckor senare hittades Tove mördad i ett skogsparti, och den 1 mars 2023 kunde en rättsläkare fastställa att hon dog genom kvävning. 

Onsdagen den 19 april, föll domen i det uppmärksammade fallet. Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove samt grovt gravfridsbrott. Johanna Leshem Jansson dömdes även för skadegörelse. 

Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson dömdes för mordet på Tove. Foto: Polisen

Vännerna Johanna Leshem Jansson och Maja Hellmans relation – innan mordet på Tove

Enligt polisens förundersökning, som Nyheter24 har tagit del av, så träffades Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman på en fest där de "klickade direkt". I förhör beskrivs vännerna som att de gillar att festa och dansa. De uppges ha umgåtts med varandra mycket och stått varandra nära, samt att de pratade om allt. 

Samtidigt som relationen mellan de dömda kvinnorna beskrivs av familj och vänner som nära, uppger flera personer att Leshem Jansson styrde och bestämde över Hellman. 18-åringen har även sagt i förhör att hon är rädd för 20-åringen. 

Flera personer som hörts menar att Johanna Leshem Jansson har dragit igång Maja Hellman och peppat henne att hänga på grejer. Men hon beskrivs också som 20-åringens “vapendragare” som inte sa emot. En killkompis till Tove beskriver även Hellman som Leshem Janssons “vante”. 

Polisens kusliga fynd i Johanna Leshem Janssons mobil: "Mörda någon diskret

Hellman och Leshem Jansson ska ha umgåtts flitigt. Foto: Polisen

Johanna Leshem Jansson om Maja Hellman: "Förlitar sig på mig"

Johanna Leshem Jansson uppger i förhör att hon alltid haft många nära vänner, men att Maja Hellman bara haft henne. 

– Jag kanske har tagit avstånd från Maja för att det känns som att hon liksom hon bara har mig och förlitar sig på mig, säger 20-åringen. 

Av vänner som hörts i utredningen beskrivs Johanna Leshem Jansson som att hon har lätt för att bli arg och är utåtagerande. Flera av personerna som förhörts i polisens utredning har sagt upp bekantskapen med 20-åringen, då de känt att hon betett sig otrevligt eller till och med hotfullt. 

Relationen mellan Leshem Jansson och Tove beskrivs som konfliktfylld. Foto: Polisen

Tove och Johannas Leshem Janssons relation – innan mordet

Åklagare Adam Rullman menar att det var en långvarig konflikt mellan Johanna Leshem Jansson och Tove som ledde fram till mordet. 

Enligt förhör från polisens förundersökning ska Johanna Leshem Jansson och Tove ha lärt känna varandra på en hemmafest för tre år sedan. Det ska däremot inte ha dröjt särskilt länge innan det uppstod bråk och tjafs. Enligt vad flera personer har uppgett i förhör så har vänskapen beskrivits som stormig och präglad av konflikter om allt från fester, killar och kompisgäng. 

I rätten beskrev Johanna relationen med Tove som att de snabbt blev bra vänner, och hade väldigt kul tillsammans under sommaren 2021. 

– Det blev en del konflikter, men jag skulle nog mer kalla det för tjafs, sa Johanna Leshem Jansson i rätten. 

Johanna Leshem Jansson och Tove uppges ha lärt känna varandra på en fest. Foto: Polisen

Vännerna beskriver relationen mellan Tove och Johanna Leshem Jansson som ytlig. 20-åringen själv beskriver den däremot som djupare, samtidigt som även hon menar att vänskapen var konfliktfylld. 

Efter att konflikten trappats upp och eskalerat ska Tove och 20-åringen ha brutit kontakten. Enligt vad Johanna Leshem Jansson har uppgett i förhör tog hon avstånd från vänskapen med Tove förra sommaren. 

Lakan handsprit och tändare – så försökte Johanna Leshem Jansson göra sig av med Toves kropp

Maja Hellman om Johanna Leshem Jansson: "Ville bränna inne Tove"

Maja Hellman ska själv inte ha haft någon konflikt med Tove. Men hon säger i förhör att Johanna Leshem Jansson har berättat att hon ”ville bränna inne Tove”. 

– Hon har sagt ganska många gånger att, att världen skulle vara en bättre plats utan Tove, har 18-åringen uppgett i förhör. 

I polisens utredning berättar en vän att Johanna Leshem Jansson, under en fika, ska ha sagt att hon ville slänga in en molotovcocktail hos Tove. 

Johanna Leshem Jansson är även misstänkt för att i januari 2022 ha startat en eld utanför dörren till det hus där Tove då bodde.

Läs alla nyheter om mordet på Tove i Vetlanda här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!