Johanna Jansson och Maja Hellman har överklagat sin livstidsdom för mordet på Tove.
Johanna Jansson och Maja Hellman har överklagat sin livstidsdom för mordet på Tove. - Foto: Polisen

Mordet på Tove: Här är de två avgörande frågorna – så kan Maja Hellman frias

Johanna Jansson och Maja Hellman fick livstids fängelse för mordet på Tove, 21. När fallet nu prövas i hovrätten kretsar allt kring två frågor, enligt åklagaren: Hur dog Tove – och vilken roll spelade Maja Hellman?
Ny teknisk bevisning kan ge svar på en av dem.


– I huvudsak är det två frågor som är i fokus här i hovrätten: Vad var det som gjorde att Tove avled, vad är dödsorsaken egentligen? Den andra huvudfrågan är om (Maja Hellman) var delaktig i det som hände, säger åklagaren Thobias Vilhelmsson i Göta hovrätt.

Johanna Jansson tidigare Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman , 20 och 19 år gamla, förs in i rättssalen i handbojor. De dömdes båda två till livstids fängelse i tingsrätten, men när fallet nu ska prövas i hovrätten är mycket nytt.

Åklagaren Thobias Vilhelmsson är ny på sin stol, och Maja Hellman har bytt försvarare. Dessutom ska flera nya expertvittnen höras, rättsmedicinska experter som ska ge sin bild av hur Tove egentligen dog.

Leif GW Persson: Därför borde Maja Hellman inte ha dömts för mordet på Tove i Vetlanda

Maja Hellmans advokat: "Erkänner inget annat"

Rättsläkarna som gjorde obduktionen kom fram till att Tove dog av strypning, men det har ifrågasatts av försvaret. Johanna Jansson har erkänt att hon tog ett kortvarigt strypgrepp om Toves hals men menar att Tove inte dog av det – och hennes försvarare har kallat en expert i rättsmedicin som hävdar att Tove kan ha kvävts av att ha andats in uppkräkt maginnehåll.

Maja Hellman har helt förnekat inblandning och hävdar att hon sov när Tove dog. När kompisen väckte henne och ville ha hjälp att flytta kroppen vågade hon inte säga nej.

– Det hon erkänner är momentet att hon obehörigen flyttat Toves lik, ingenting annat, säger hennes försvarare Peter Gillberg.

Båda kvinnorna har dömts för grovt gravfridsbrott, för att ha flyttat ut kroppen till ett skogsområde och där försökt tända eld på den. 19-åringen vill att hovrätten dömer henne endast för gravfridsbrott av normalgraden.

Johanna Leshem Jansson i bråk i häktet – konflikt i pysselrummet

Nya spår i Tove-fallet

Delar av Toves familj är på plats och ser tagna ut när de lyssnar på vad som sägs i rättssalen. De båda åtalade sitter tysta, tittar rakt fram eller ner i bordet och ser ut att lyssna uppmärksamt.

En stor del av den första rättegångsdagen ägnas åt presentation av de bevis som finns i fallet. Bland annat ny digital bevisning, som tagits fram särskilt för hovrättsförhandlingen efter att polisen analyserat Johanna Janssons och Maja Hellmans telefoner med ny programvara.

Redan tidigare fanns information om hur många steg kvinnorna tagit vid olika tidpunkter under natten – men nu har man även fått fram sluttider för stegsekvenserna. Med hjälp av det presenterade åklagaren en tidslinje för vad han menar har skett under natten då Tove dog.

– Maja Hellman har i huvudsak uppgett att hon har sovit under större delen av den här tiden medan Johanna Jansson har lämnat andra uppgifter, säger Thobias Vilhelmsson och tillägger:

– Anledningen till att jag går igenom det här är att kunna belysa vad som egentligen hände utifrån de digitala spåren som vi har kunnat hitta.

Här kan du läsa fler artiklar om mordet på Tove i Vetlanda.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!