Henrik, 15, har hittats död.
Henrik, 15, har hittats död. - Foto: Privat & Björn Rosvall Larsso/TT

Henrik, 15, hittad död – 16-åring häktad misstänkt för mord

Den 15-årige pojke i Alingsås som varit försvunnen i snart en vecka har hittats död. Han hittades i sökområdet i Säveån vid 17.30, uppger polisen.
En 16-årig pojke är häktad misstänkt för mord.


16-åringen häktades på söndagseftermiddagen av Alingsås tingsrätt. Han hade då suttit anhållen sedan i torsdags. Först var han misstänkt för människorov men brottsmisstankarna skärptes inför häktningsförhandlingen.

Henrik sågs senast vid sitt hem i Alingsås i måndags. Polis och åklagare bekräftar att de båda pojkarna träffades den dagen och var bekanta med varandra.

– Den misstänkte har bekräftat att han har träffat 15-åringen samma dag som han försvann, men han förnekar brott, säger åklagare Andreas Ekengren.

Henrik, 15, hittad död i Alingsås: "Inget uppenbart motiv"

Enligt åklagaren består bevisningen mot den häktade pojken bland annat av vittnesuppgifter, teknisk bevisning och en kartläggning av mobiltrafik.

Enligt Andreas Ekengren har inget "uppenbart motiv" framkommit för det misstänkta brottet, och han vill heller inte gå in på händelseförloppet.

Ekengren är även tystlåten om vad utredarna vet om pojkarnas möte i måndags.

Han har lämnat en förklaring till att de har träffats. Han har lämnat uppgifter om vad som händer vid det här aktuella mötet. Men det är uppgifter som jag inte vill gå in på med hänsyn till utredningen, säger åklagaren.

Två släppta

En annan person är fortsatt anhållen i ärendet, misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Två personer som tidigare suttit frihetsberövade har släppts, en i fredags och en i lördags. Åklagaren säger att misstanken mot de personerna numera är "svag".

–Utredningen får utvisa vad som hänt, men i nuläget misstänker vi ingen gängkoppling, säger Andreas Ekengren.

Under veckan har en stor sökinsats pågått i Alingsåstrakten. Bland annat har dykare från Kustbevakningen sökt i Säveån, med utgångspunkt vid den så kallade klotterbron, en järnvägsbro strax intill E20. Det är också i det området den avlidne 15-åringen nu hittats, enligt polisen.

Polisen har sedan tidigare även gjort fynd i sökområdet och undersökt en fastighet i Alingsås.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!