Johanna Jansson är dömd för mordet på Tove i Vetlanda.
Johanna Jansson är dömd för mordet på Tove i Vetlanda. - Foto: Polisen

Johanna Jansson i tårar efter domen – advokaten: ”En ung människa skiljs från sin familj”

Hovrätten valde att ändra Johanna Janssons dom från livstids fängelse till 16 år för mordet på Tove. 20-åringens reaktion på domen blev stark, enligt uppgifter till Aftonbladet.


Den 16 oktober 2022 försvann 21-åriga Tove efter en utekväll i Vetlanda. Den 2 november hittades hon död  i ett skogsparti utanför staden.

I tingsrätten dömdes Johanna Jansson, tidigare Johanna Leshem Jansson, 20 och Maja Hellman, 19, till livstids fängelse för mordet. De båda överklagade domen, och på onsdagen kom Göta hovrätts dom i Tove-fallet. 

Mordet på Tove i Vetlanda: Här är allt som hänt i fallet

Mordet på Tove: Sänkt straff för Johanna Jansson

Hovrätten valde att sänka Johanna Janssons straff för mordet på Tove till 16 års fängelse. Anledningen till att straffet sänktes var enligt hovrätten att 20-åringen inte haft avsikt att döda Tove, utan haft så kallat likgiltighetsuppsåt. 

De anser även att hon ”lämnat uppgifter som haft väsentlig betydelse för utredningen av brottet”.

Maja Hellman friades helt för mord, och dömdes istället till fängelse i ett år och sex månader för grovt gravfridsbrott.

Här kan du läsa om att Maja Hellman frias för mordet Tove i Vetlanda.

Reaktionen i häktet 

När Johanna Jansson fick domen i häktet, reagerade hon enligt uppgifter till Aftonbladet starkt. Enligt tidningen ska hon ha börjat gråta och bett om egentid för att ta in den nya domen. 

– En ung människa skiljs från sin familj. Det är en ganska stor ensamhet i att vara häktad, sa Johanna Janssons advokat Clea Sangborn till Aftonbladet. 

Här kan du läsa alla nyheter om mordet på Tove i Vetlanda.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!