Paret stal varor för över 10 000 kronor.
Paret stal varor för över 10 000 kronor. - Foto: Johan Nilsson/TT och Janerik Henriksson/TT

Duo stal varor för 10 000 i Ikeas snabbkassor: "Gick alldeles för fort"

En man och en kvinna passerade genom självscanningskassorna på Ikea Barkarby med 35 varor, men betalade endast för 13 av dem. Nu döms de för att ha stulit varor till ett värde av 10 741 kronor.


Det var i november förra året som mannen och kvinnan, vilka är i 30- respektive 25-årsåldern, skulle lämna Ikea Barkarby i Stockholm via självscanningskassorna.

Där scannade duon in totalt 13 varor och betalade 544 kronor innan de tog sitt kvitto och gick ut genom spärrarna. Men i kassarna hade de betydligt fler föremål.

Stal varor för 10 741 kronor på Ikea

Enligt den dom från Attunda tingsrätt som Nyheter24 tagit del av hade mannen och kvinnan ytterligare 22 varor, däribland "två stora speglar och en större matta", som de inte scannade in och därmed inte betalade för. 

Värdet på dessa varor uppgick till totalt 10 741 kronor. 

Kvinna stal full kundvagn på Ikea – betalade 115 kronor: "Sinnessjukt"

Övervakningsfilm visade stölden

Kvinnan har i förhör hävdat att hon "inte kollade vad X (mannen, reds anm) scannade men utgick från att han scannade allt". Mannen har å andra sidan uppgett att han "trodde att han scannade allt och därmed även trodde att han betalade för alla varor". 

Men övervakningsfilm har, enligt tingsrättens dom, kunnat visa hur kvinnan fört över varor från den bärkasse hon haft med sig inne i varuhuset till den kasse som duon senare lämnat Ikea med – innan mannen scannat dem. 

"Med tanke på den stora diskrepansen mellan hur många varor som scannats och inte samt priset för varorna som scannats in och inte bedömer tingsrätten att det är mycket osannolikt att Y (kvinnan, reds anm) och X (mannen, reds anm) inte vetat om att de inte betalat för alla varor", går att läsa i domen. 

Man stal varor för 17 000 på Ikea – blev störd av barn

Ikea-medarbetaren: "Inte möjligt"

Dessutom har en Ikea-medarbetare, som jobbade i kassan vid det aktuella tillfället, uppgett att hon upplevde det som att scanningen "gick alldeles för fort".

"Det är inte möjligt att scanna så många varor på så kort tid som X (mannen, reds anm) menar att han gjorde", står det i domen.

Kvinnan och mannen döms därför mot sitt nekande för stöld. Straffpåföljden blir 50 dagsböter om 300 kronor för kvinnan och 50 dagsböter om 50 kronor för mannen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!