Den 20-åriga kvinnan lockade 48-årige Ahmed Hadrous till fosievägen den 31 januari tidigare i år. Kort därefter avrättades han av en 22 årig man.
1 av 2
Den 20-åriga kvinnan lockade 48-årige Ahmed Hadrous till fosievägen den 31 januari tidigare i år. Kort därefter avrättades han av en 22 årig man. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Operation Alfred börjar nu ge resultat.
2 av 2
Operation Alfred börjar nu ge resultat. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

Stockholmpolisen löser svarttaximord - i Malmö

Tre personer står åtalade för mordet på taxi-chauffören Ahmed Hadrous i Malmö. Stockholmspolisen har varit med och klarat upp brottet – som är en del i den mordvåg som drabbat Malmö.


Här är morden sedan maj 2011

• 11 maj. En 36-åring skjuts till döds på en parkeringsplats vid ett kallbadhus i Sibbarp. 

• 10 juli. En 35-årig dörrvakt på en svartklubb huggs till döds efter att ha nekat personer med kopplingar till kriminella gäng.

• 21 augusti. En 19-årig man skjuts till döds vid ett gatukök i mitt i centrala Malmö av tre maskerade män.

• 24 november. En 31-åring skjuts till döds på ett taxikontor.

• 20 december. En 55-åring skjuts blir avrättad av två maskerade gärningsmän.

• 26 december. En 27-åring skjuts till döds i en föreningslokal av en maskerad gärningsman.

• 1 januari. 15-årige Ardiwan Diaa Samir skjuts kallblodigt ihjäl med sex skott varav ett i huvudet på Ramels väg på nyårsnatten.

• 3 januari. 48-årige tvåbarnspappan Charles Limerius har inte en chans när en okänd gärningsman smyger upp bakom honom på Kantatgatan och avfyrar flera skott.

• 31 januari. En 44-årig fyrbarnspappa skjuts till döds vid Fosievägen strax före klockan sju på tisdagskvällen.

• 1 februari. En 48-årig man skjuts till döds i sin bil på Fosievägen i Malmö.

MALMÖ. Nyheter24 har tidigare rapporterat om den mordvåg i Malmö som har krävt tio dödsoffer sedan maj förra året. Under fredagen åtalades tre personer vid Malmös åklagarmyndighet, vilket är den andra domstolsprocessen i mordvågen. Kammaråklagare vid Malmö åklagarkammare Anna Palmqvist hoppas på fällande domar i målet, där 48-årige Ahmed Hadrous den 31 januari sköts till döds med sex skott på en parkeringsplats på Fosievägen.

– Jag gör bedömningen att vi har tillräckliga bevis för en fällande dom. Det är huvudförhandlingar den 27 augusti som kommer att avslutas den 5 september, säger Anna Palmqvist, till Nyheter24.

Tre personer är åtalade i målet: en 53-årig man för anstiftan till mord, en 22-årig man för mord, samt en 20-årig kvinna för skydd av den mordmisstänkte. Anna Palmqvist trycker på hårda straff.

– Det är ett brutalt mord, där offret blir avrättad sittandes i en bil. Straffskalan är på livstidsnivå. 

Alla tre misstänkta nekar emellertid till brott och motivet är fortfarande oklart.

– Ingen har erkänt någonting, så det är svårt att sätta ett finger på motivet. Men det vi kan säga är att vi har uppgifter som tyder på att anstiftaren till mordet för tre år sedan hade tankar på att mörda samma person som nu blev mördad, säger Palmqvist och fortsätter:

– Det är tragiskt det som har hänt, inte bara för familjen utan även för att skytten är så ung.

Polisen i Malmö har satsat hårt genom den så kallade "Operation Alfred" – en insats mot den eskalerande mordvågen, där man har fått resurser från Länskriminalen i Stockholm såväl som från andra distrikt, och det har varit en förutsättning för att få igenom dagens åtal, menar Anna Palmqvist.

– Det fanns inte tillräckligt med resurser – det skedde helt enkelt för många mord samtidigt, nu har vi ett åtal som förhoppningsvis leder till dom. 

Varför har Malmö drabbats av en sådan kraftig mordvåg tror du?

– Det finns mycket vapen i omlopp, och det finns tillräckligt med folk som är beredda att gå så pass långt, men jag hoppas att det upphör nu när folk åker fast.

Nyheter24 har sökt advokaten till de åtalade.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

Handelsbankens vinst minskar något

Handelsbanken, en av de största aktörerna på den svenska bolånemarknaden, redovisar en rörelsevinst på 8,3 miljarder kronor för första kvartalet 2024.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

Polisen i Växjö rapporterar om brand

"Rökutveckling på Vänortsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.