Hackare inom nätverket Anonymous har tidigare tagit på sig äran för attacken.
1 av 2
Hackare inom nätverket Anonymous har tidigare tagit på sig äran för attacken.
Försvarsmaktens representanter sa i samband med dataintrången att attackerna utförts av personer tillhörande en organisation som vill se Julian Assange frigiven. Ännu har ingen av hackarna gripits.
2 av 2
Försvarsmaktens representanter sa i samband med dataintrången att attackerna utförts av personer tillhörande en organisation som vill se Julian Assange frigiven. Ännu har ingen av hackarna gripits. - Foto: Scanpix

Försvarsmakten polisanmäler hackare bakom DDoS-attack

Två veckor efter överbelastningsattacken väljer Försvarsmakten att polisanmäla. "Ser allvarligt på den här typen av händelser".


DDoS-attacker

DDoS (Distributed Denial of Service) är en slags attack mot ett datasystem i syfte att hindra normal användning av systemet. 

De vanligaste attacktyperna är överbelastningsangrepp. Dessa typer av attacker kan stänga ner webbsidor i timmar, eller till och med i flera dagar. 

Läs mer här.

Måndagen den tredje september blockerades Försvarsmaktens hemsida under ett par timmar genom en så kallad DDoS-attack. 

Nu polisanmäls överbelastningsattacken som även riktades mot regeringskansliet, Domstolsverket, Svenska institutet och Interpol, enligt Computer Sweden.

– Försvarsmakten ser allvarligt på den här typen av händelser. Denial of Service-attacker omfattas sedan 2007 av brottsbalkens skrivning om dataintrång. Vi väljer därför att polisanmäla, säger informationsansvarige, Erik Lagersten, i ett pressmeddelande. 

Nyheter24 har tidigare varit i kontakt med personer som uppger sig vara inblandade i attackerna. Enligt dem har avsikten med dataintrången varit att "slåss för Julian" till deras sista andetag - som självfallet syftar på Wikileaksgrundaren Julian Assange.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!