Fantombilden från dubbelmordet i Linköping har enligt polisen likheter med konstnären i Täby.
1 av 5
Fantombilden från dubbelmordet i Linköping har enligt polisen likheter med konstnären i Täby.
Oljud från grannarna har beskrivits som motiv till mordet.
2 av 5
Oljud från grannarna har beskrivits som motiv till mordet. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
31-åringen misstänks vara allvarligt psykiskt sjuk och ska genomgå en större rättspsykiatrisk prövning.
3 av 5
31-åringen misstänks vara allvarligt psykiskt sjuk och ska genomgå en större rättspsykiatrisk prövning.
Kniven som användes vid dubbelmordet i Linköping.
4 av 5
Kniven som användes vid dubbelmordet i Linköping.
Mössa med dna-spår som hittade i anslutning till brottsplatsen.
5 av 5
Mössa med dna-spår som hittade i anslutning till brottsplatsen.

Konstnären avskriven från Linköpingsmord

Den 31-årige man som misstänks ha mördat en 13-årig flicka i Täby kan inte knytas till dubbelmordet i Linköping. "Hans DNA-profil matchar inte".


Dubbelmordet i Linköping

Den 19 oktober 2004 knivmördades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna på Åsgatan i Linköping. Gärningsmannen attackerade pojken först och knivhögg honom besinningslöst åtskilliga gånger. Därefter gav sig gärningsmannen på den 56-åriga kvinnan.

Polisen har gärningsmannens dna men trots en massiv polisinsats har ingen kunnat gripas för morden. Enligt polisen var gärningsmannen i 20-årsåldern, 180 centimeter lång och hade cendréfärgat hår.

TÄBY/LINKÖPING. Som Nyheter24 tidigare rapporterat var den 31-årige konstnären ett hett spår för Linköpingspolisen i jakten på mannen som mördade en 56-årig kvinna och en 8-årig pojke 2004.

Utredaren Jan Staaf sade då att man väntade med "spänning på DNA-resultatet". 

Men nu står det klart att Linköpingspolisen får leta vidare då 31-åringens DNA inte stämmer överens med det från gärningsmannen i Linköping.

– Det är kontrollerat och det hade inte med vårt ärende att göra. Jakten går vidare, säger Jan Staaf, till Nyheter24, och fortsätter:

– Mina kollegor befinner sig just nu ute i landet för att topsa och förhöra flera unga män som blivit intressanta i utredningen. Många av dem som bodde i Linköping har flyttat runt, så då måste vi också resa runt, säger Jan Staaf.

Kan komma att misstänkas för andra brott

Mats Andersson som är utredare i Täbyfallet utesluter inte att 31-åringen kan komma att misstänkas för andra våldsbrott.

– Vi väntar på svar från både den tekniska undersökningen och från SKL. Det sker jämförelse med andra ärenden, säger han till Nyheter24.

Den 31-årige mannen har genomgått en lätt sinnesundersökning och misstänks ha en allvarlig psykisk störning. En större rättspsykiatrisk undersökning är att vänta innan åtal kan väckas och polisens utredning är ännu långt ifrån klar.

– Vi har massa spår från brottsplatsen som måste analyseras och utvärderas, säger Mats Andersson.

Den 31-årige mannen har erkänt att han tagit livet av flickan, men förnekar mord. Mannen menar att det rör sig om grov misshandel alternativt vållande till annans död. 

Polisen misstänker att 31-åringen stört sig på oljud från flickans lägenhet och gått upp för att mörda henne.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.