Nio fotbollssupportrar överklagar huligandomen

Nio av de 15 IFK Göteborg-supportrar som dömdes för våldsamt upplopp har överklagat domen.


Detta har hänt

Oroligheter och upplopp ägde rum inför matchen mellan de rivaliserande lagen AIK och Göteborg den 4 augusti 2011. 15 av de åtalade dömdes för våldsamt upplopp. Våldet bestod bland annat av sparkar mot civilpoliser, bengalkastning och "rusningar" mot ordningsvakter, polis och annan personal. En av männen ska ha slagit med en vägkon mot ridande polis. På en av övervakningsfilmerna ses en man sparka en polis i bröstet när polismannen ligger ner på marken. 

GÖTEBORG. Den 30 oktober dömde tingsrätten 15 fotbollssupportrar för våldsamt upplopp i samband med en match mellan IFK Göteborg och AIK den 4 augusti 2011.

Nu överklagar nio av supportrarna tingsrättens dom  Sex av dem dömdes till fängelse i mellan en och fyra månader och tre av dem fick villkorlig dom, skyddstillsyn eller samhällstjänst.

Fälldes för upplopp före matchen

Sammanlagt åtalades 19 personer i målet som fått stor uppmärksamhet och varit det största huliganmålet någonsin i Göteborg. 

Fyra av dem som deltog i upploppet efter matchen frikändes, de 15 supportrar som deltog i upploppet före matchen fälldes.

Många nekade till brott

En del av männen erkände och skyllde på alkoholen medan andra nekade till brott och hävdade att de inte befunnit sig på platsen över huvud taget. Men övervakningsbilder och vittnesmål från supporterpolis fällde männen som är mellan 18 och 40 år.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!