Polisen lyckas inte hitta gärningsmännen.
Polisen lyckas inte hitta gärningsmännen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX

Färre brott klaras upp trots fler poliser

Trots tusentals fler anställda och ökade anslag har polisen svårt att lösa brott. Enligt nya siffror hittar polisen gärningsmannen i endast 15 procent av fallen.


Nyheter24 granskar

Nyheter24 har under en längre tid granskat den svenska polisen och skrivit om att flera poliser döms varje år för brott som misshandel och rattfylla.

Men i fler än nio av tio fall får poliserna behålla jobbet.

Polisen lyckades bara att hitta gärningsmannen i 15 procent av de brott som anmäldes mellan januari och oktober förra året. Det visar de senaste sifforna från Rikspolisstyrelsen, skriver Ekot.

– De senaste åren när det gäller utredningsresultaten går det år fel håll, och det är jag bekymrad över, säger Justitieminster Beatrice Ask, till Ekot.

Anställt tusentals

De nya siffrorna visar på en försämring jämfört med hur det var 2011. De senaste åren har polismyndigheterna anställt ner än 4000 nya poliser. Trots det ligger siffrorna på samma nivå som 2005.

Nu analyserar man vad som kan ha gått fel.

– Är det att vi fått in andra typer av ärenden, är det att de är mer komplicerade och tar mer tid, är det att vi inte gör utredningar tillräckligt bra, eller prioriterar vi fel frågor? Det är ett antal saker man måste fundera på kring vad som är skälet till det här, säger Beatrice Ask, till Ekot.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

1 timme sedan
Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.