Lördag 29 Jan
Stockholm

Kartellen-Sebbe åtalas för vapen- och narkotikabrott

Enligt åtalet bar Stakset det här vapnet inne på en krog i Stockholm.
1 av 2
Enligt åtalet bar Stakset det här vapnet inne på en krog i Stockholm. Foto: Polisen/Scanpix
Sebastian Stakset utreds sedan tidigare misstänkt för att ha mordhotat partiledaren Jimmie Åkesson.
2 av 2
Sebastian Stakset utreds sedan tidigare misstänkt för att ha mordhotat partiledaren Jimmie Åkesson. Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Rapparen Sebastian Stakset greps på en krog i Stockholm efter att han setts hålla i en skarpladdad pistol. Nu åtalas han misstänkt för grovt vapenbrott och narkotika- och dopingbrott.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tidigare dömd

Sebastian Stakset är tidigare dömd till ett års fängelse för för medhjälp till rån och vapenbrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Rånet skedde i Aspudden i slutet av oktober 2008.

Sedan tidigare pågår en utredning mot Stakset där han misstänks för att ha mordhotat partiledaren Jimmie Åkesson. Hot som han vägrat be om ursäkt för.

I november 2012 fick han hård kritik efter att ha hånat en ung följare på Instagram. 

"Kolla hans snedknullade ansikte å 40 grams silverkjedja haha. Vem e pajas? Horunge", skrev han då.

STOCKHOLM. Sebastian Stakset, även känd som Sebbe Staxx, var påverkad av kokain och hade setts hålla i en pistol när han greps utanför en krog i Stockholm den 12 juli förra året. Nu åtalas Kartellen-Sebbe, som arbetar med att hjälpa ungdomar på Fryshuset, för grovt vapenbrott och narkotika- och dopingbrott.

Sedan tidigare är han föremål för en utredning av Säkerhetspolisen misstänkt för att ha mordhotat partiledaren Jimmie Åkesson. Han har även dömts för medhjälp till rån samt vapenbrott och har sammanlagt suttit fem år i fängelse.

Sent på kvällen den 12 juli fick polisen in ett tips om att rapparen bar en skarpladdad pistol inne på krogen. Han ska enligt vittnen skrattande ha visat upp vapnet i byxlinningen genom att lyfta på sin jacka. När polisen kom till krogen såg de honom hålla i en plastpåse.

Vapnet var laddat med åtta skott

Civilpoliserna väntade ut rapparen och grep honom när han lämnade krogen. Enligt polisen uppträdde han då mycket nervöst och tittade upprepade gånger in mot krogen. Han ska ha haft "stora pupiller" och "krampande käkmuskler". I plastpåsen som lämnats på golvet vid sällskapets bord inne på krogen hittades pistolen. Enligt åtalet var det ett kinesiskt vapen av märket Tokarev, laddad med åtta patroner.

Stakset har tidigare sagt att han tagit avstånd från sitt kriminella leverne och är nu anställd av Fryshuset där han hjälper ungdomar. Sedan i september medverkar han även i teaterpjäsen "Medan vi faller" i samarbete med Stockholms stadsteater. 

Fryshuset: Kan stängas av från arbetet

Fryshuset har flera gånger stöttat Stakset och låtit honom vara kvar som förebild för unga. Trots att han bland annat poserat med en t-shirt där Åkesson slås blodig. Men nu förklarar Lotta Lundberg, marknads- och kommunikationschef på Fryshuset, att artisten sannolikt kommer att stängas av under morgondagen.

– När något sådant här händer så blir man avstängd i väntan på utredning. Vi stänger av dem från det arbete de håller på med och man får inte jobba med ungdomar, säger Lundberg till Nyheter24, och fortsätter:

– Sedan ser vi till att hitta en lösning. Vi samarbetar med polisen för att så snabbt som möjligt komma fram till vad som hänt. Vi tar avstånd från alla sådana handlingar.

Stakset nekar till brott

Analysresultat visade att Stakset var påverkad av kokain och dopningsmedlet drostanolon under krogkvällen. Senare beslagtogs 31 dopningstabletter i hans bostad. Stakset nekar till brott men erkänner innehavet av tabletterna.

Enligt Stakset var det en kompis till honom som lämnat påsen med preparaten hemma hos honom utifall att han skulle "börja träna".

– Jag har inte hållit i någon påse med vapen, som jag kan komma ihåg, säger han i polisförhör.

Nyheter24 har försökt nå Sebastian Stakset. 

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela