Tisdag 20 Apr
Stockholm

Polisen som sköt 26-årige rånaren begick inget brott

Rånaren tappade sitt automatvapen när han blev skjuten av polisen. Vapnet visade sig senare vara en attrapp.
1 av 3
Rånaren tappade sitt automatvapen när han blev skjuten av polisen. Vapnet visade sig senare vara en attrapp. Foto: SCANPIX SWEDEN
Under flykten besköts rånarna. Bilen har flera kulhål.
2 av 3
Under flykten besköts rånarna. Bilen har flera kulhål. Foto:
De misstänkta rånarna kunde gripas efter en massiv polisinsats.
3 av 3
De misstänkta rånarna kunde gripas efter en massiv polisinsats. Foto: SCANPIX SWEDEN

I samband med ett guldrån i Södertälje sköts en 26-årig misstänkt rånare till döds med ett skott i huvudet. Nu har åklagaren kommit fram till att inget brott begicks.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Polisens version

Från beslutet:

"Poliserna kallades till platsen med anledning av uppgifter om ett pågående väpnat rån. Polismannen som avlossade det första skottet uppfattade situationen så att rånaren som senare skottskadades i huvudet var utrustad med ett automatvapen som riktades mot polismannen. Ytterligare tre maskerade personer, varav minst två bar vapen kom sedan ut ur butiken med rånbytet. I vart fall en av dessa har riktat ett vapen mot poliserna. Tre polismän avlossade vid ingripandet sina tjänstevapen mot rånarna och deras bil. En av rånarna föll ihop under skottlossningen och blev kvar på platsen."

SÖDERTÄLJE. Beväpnade med automatvapen slog flera rånare till mot en guldbutik i Södertälje i fredags. Skottlossning utbröt och en av rånarna, en 26-årig man, blev skjuten i huvudet och avled senare på sjukhus.

Efter skotten har en debatt förts om polisen agerade rätt eller inte och vice chefsåklagare Kay Engfeldt, vid riksenheten för polismål, startade en förundersökning om vållande till annans död och framkallande av fara för annan alternativt tjänstefel.

Nu har Engfeldt beslutat att lägga ner förundersökningen. Han skriver att de tre polismännen som avlossade sina tjänstevapen i samband med rånet inte begick något uppsåtligt brott. 

Att vapnet var en attrapp har ingen betydelse

De har inte heller agerat oaktsamt, oförsvarligt eller felaktigt i något avseende, skriver Engfeldt. I beslutet konstateras att en polis som skjuter under de förhållanden som rådde vid rånet i Södertälje "kan som regel inte, med någon högre grav av säkerhet, veta exakt var kulan kommer att träffa".

"Gärningarna är inte brottsliga utan ryms således inom den lagliga rätt att använda våld som tillkommer en polisman som gör ett ingripande av nu aktuellt slag", skriver Engfeldt.

Att den 26-årige rånaren, som vårdades länge på sjukhus innan han avled av sina skador, inte bar något vapen, utan en attrapp har ingen betydelse för utredningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela