Polisen vill få Facebook-användare att sluta sprida efterlysningar.
1 av 2
Polisen vill få Facebook-användare att sluta sprida efterlysningar.
17-årige Simon blev utsatt för en falsk efterlysning.
2 av 2
17-årige Simon blev utsatt för en falsk efterlysning. - Foto: Foto: Privat

Polisen varnar för falska Facebook-efterlysningar

Någon fejkade 17-årige Simons Facebook-efterlysning och i ett annat fall fick en kvinna sin skyddade identitet avslöjad. Nu varnar polisen för falska och illasinnade Facebook-efterlysningar.


Polisen tipsar

"Om du ska ge tips om en ”försvunnen” person ring polisen på 114 14. Skriv aldrig dessa tips på Facebook eller ring privata telefonnummer då det kan leda till stor fara för den personen liv", skriver polisen på Facebook.

Karin Svensson, ordförande för länskvinnojouren i Blekinge:

– Vi har märkt att väldigt många olika tekniker används för att hitta gömda personer. Det är ett stort hot. Facebookdelningar är ett hot, men även att man lägger upp bilder på andra forum på nätet, på barn eller kvinnor som inte borde vara med på bild på grund av hotbilden som finns mot dem. Ett tips är att alltid höra innan med de personer som man lägger upp på nätet om det är okej.

Efterlysningar har blivit allt vanligare i svenskarnas Facebook-flöden. Användare som delar inläggen hjälper ofta till. Men de senaste veckorna har personer skapat efterlysningar för att trakassera eller spåra upp personer som vill hålla sig gömda.

I Hässleholm fick en kvinna med skyddad identitet sin vistelseort röjd när maken efterlyste sitt försvunna barn via Facebook. Efterlysningen spreds snabbt och nådde till slut en person som ringde mannen och berättade var barnet och kvinnan bodde. 

Polisens varning har över 35 000 delningar

Kvinnan tvingades lämna adressen och fly för sitt liv till ett annat skyddat boende. Och händelsen har fått polisen att gå ut och varna för att dela efterlysningar. 

"Tänk på att vi i Sverige har många människor som lever under skyddad identitet. Folk som måste gömma sig för att inte råka illa ut. Kvinnor som lever gömda med hjälp utav kvinnojourer", skriver Värnamopolisen på Facebook i ett inlägg som delats över 35 000 gånger.

"Fundera över vem som ligger bakom"

Karin Svensson, ordförande för länskvinnojouren i Blekinge, förklarar att de nya nätefterlysningarna är ett hot mot kvinnor som lever gömda.

– Folk vill vara hjälpsamma och sprider vidare efterlysningar utan att veta vem avsändaren är eller vad avsändaren har för syfte. Det som läggs upp får enorm spridning och det är väldigt lätt att hitta en person på det här sättet, säger hon till Nyheter24, och fortsätter:

– Vårt tips är att tänka efter och fundera över vem som ligger bakom. Är det privatpersoner bör man vara extra försiktig. Och har man information att ge om fallet ska man vända sig till polisen – absolut inte till avsändaren på Facebook.

I förra veckan skrev Nyheter24 om 17-årige Simon som blev utsatt för en falsk Facebook-efterlysning. Någon utgav sig för att vara hans pappa och skrev att sonen var försvunnen. På bara två dygn fick efterlysningen över 20 000 delningar. Simon satt hemma och pluggade medan hans vänner och släktingar fruktade för hans liv.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.