Söndag 18 Apr
Stockholm

Skulle ta en taxi – greps av polisen

Här förs mannen bort av polis.
1 av 2
Här förs mannen bort av polis. Foto:
Efter att ha körts runt i fem minuter kör polisen hem mannen.
2 av 2
Efter att ha körts runt i fem minuter kör polisen hem mannen. Foto:

JO har krävt att polisen förklarar sig efter att ha knuffat ner och handfängslat en 36-årig man i Uppsala – till synes utan anledning. Men polisen har inte upprättat några protokoll om händelsen och kan inte svara på vad som hänt. Nyheter24 har dock tagit del av ett videoklipp från händelsen.

– De slog mig i nacken, säger 36-åringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Polisen: "Inga kommentarer"

Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen, vill inte kommentera videoklippet eller polisens agerande.

– Först efter att JO kommit med ett beslut kan vi kommentera det. Det finns möjligen ett bredare sammanhang än det som syns på filmen. Det är omöjligt för oss att kommentera ett enskilt videoklipp, särskilt ner det pågår någon form av utredning, säger han till Nyheter24.

Nordström kan inte hitta någon dokumentation om händelsen i polisens system.

– Som jag sagt, jag känner inte till händelsen och hittar inte någon dokumentation. Så jag kan inte svara på det här.

UPPSALA. Enligt en JO-anmälan ska en 36-årig man ha blivit misshandlad av två poliser på Stora torget i Uppsala natten till den 3 mars.

Ett videoklipp som Nyheter24 tagit del av visar hur poliserna handfängslar och knuffar mannen. 36-åringen upplevde att poliserna valde ut honom för att han är mörkhyad. Nu har JO begärt att polisen i Uppsala svarar på anklagelserna. Polisen måste även förklara varför man inte upprättat några protokoll om händelsen trots att polislagen kräver det. 

"De var på ett väldigt dåligt humör"

36-åringen, en kläddesigner som går under namnet Ras Diba, hade varit ute med några vänner när han stoppades av polisen.

– Jag gick ut i vägen för stanna en taxi när polisen ropade "du får inte stå här". När jag svarade att jag inte är i någons väg knuffade de mig till trottoaren. Jag kände redan då att de var på ett väldigt dåligt humör, säger han till Nyheter24.

När 36-åringen och hans sällskap väntade på trottoaren gick ett tjejgäng ut i vägen.

– Vi frågade polisen varför tjejerna fick stå mitt i vägen. Då kom poliserna rakt mot mig i hög fart. De tryckte ner mig till marken och tog mig till piketbussen där de handfängslade mig. Där fick jag ett slag i nacken, säger han.

Frågade ut honom i piketbussen

Victor Sellén blev vittne till händelsen.

– Vi ropade åt poliserna att titta på tjejgänget. Då kom de mot Diba och tryckte ner honom på marken genom att knäa honom i knävecken. Sedan började vi ifrågasätta varför poliserna skulle ta med honom i bilen, säger Sellén till Nyheter24.

I omkring fem minuter kördes 36-åringen runt i piketbussen medan poliserna frågade ut honom. Efter att en av poliserna konstaterat att 36-åringen "ju inte verkar särskilt full" så körde de hem honom.

– Att de släppte mig visar bara ännu tydligare att deras agerande var väldigt diskriminerande. De gjorde inget mot någon annan som gick ut på gatan och de i min grupp var betydligt mer högljudda än jag. Ändå valde de just mig och jag var nykter, säger han och fortsätter:

– Jag har fortfarande ont i axeln. Den här polisbrutaliteten måste få ett slut. Särskilt med tanke på det som händer i Stockholm just nu med Reva-projektet. Jag var i chock för i mina ögon är polisen fredsbevarare. Jag förstår inte hur de kan tro att de har rätten att göra så här och forma befolkningen efter hur de själva önskar.

"Polisen måste upprätta protokoll"

Peter Lidman, handläggare hos Justitieombudsmannen, förklarar att Uppsalapolisen saknar dokumentation om ingripandet mot 36-åringen.

– Vi har begärt att polisen ska lämna över all dokumentation om ingripandet. Men det enda vi har fått är en händelserapport och en förklaring att polismyndigheten inte kunnat hitta de andra handlingarna. Både att handfängsla någon och att avlägsna någon från en plats kräver ett protokoll. Det är står tydligt i polislagen, säger han och fortsätter:

– Det ska framgå varför man har gjort ingripandet, vem som tagit beslutet och vilka som varit delaktiga. Något sådant finns inte här och polisen måste utreda varför.


Kommentera
Kopiera länk
Dela