Måndag 17 Maj
Stockholm

Stockholmspolis slog ner två personer på buss – döms för misshandel

Polisen var inte i tjänst vid tillfället.
1 av 3
Polisen var inte i tjänst vid tillfället. Foto: Scanpix
Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer mannen för misshandel.
2 av 3
Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer mannen för misshandel. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Polismannen ville stoppa männen från att rispa en bussfönsterruta.
3 av 3
Polismannen ville stoppa männen från att rispa en bussfönsterruta. Foto: Scanpix

En polisman i Stockholm har dömts för ringa misshandel efter att ha slagit två personer på en buss. Polisen försökte stoppa en av männen från att rispa bussens fönsterruta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ur domen:

"Målsägandens uppgifter om slagen får sådant stöd av övervakningsfilmen att hans uppgifter ska läggas till grund för bedömningen. Av utredningen finner hovrätten också visat att slagen varit så kraftiga att i vart fall smärta av inte helt övergående natur uppkommit. X ska därför dömas för två fall av misshandel. Våldet har dock varit av begränsad omfattning och det är inte visat att det medfört annat än kortvarig smärta. Gärningarna ska därför bedömas som ringa brott".

STOCKHOLM. Hovrätten ändrar tingsrättens friande dom och dömer en polisman för misshandel på en buss i Stockholm i oktober 2011.

Enligt domen ska polisen, som inte var i tjänst vid tillfället, ha slagit två män i huvudet eftersom den ena av dem rispade fönsterrutan med en sten. Polismannen ska ha gått fram till männen och frågat "vad fan de håller på med". Därefter har han delat ut flera slag.

Polisen ska betala dagsböter

Tingsrätten friade polisen eftersom männen inte bedömdes som trovärdiga. Rätten ansåg även att det utifrån bussens övervakningsfilm inte gick att avgöra om det rörde sig om knuffar eller slag. 

Hovrätten anser emellertid att männens berättelser tillsammans med övervakningsfilmen har visat att polisen slog dem. Våldet var dock av begränsad omfattning och polisen döms därför till dagsböter för ringa misshandel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela