Stockholm

Kattmördaren åtalas för djurplågeri – fantiserade om att döda människor

Mannen dödade åtta katter.
1 av 7
Mannen dödade åtta katter. Foto: Marko Drobnjakovic/SCANPIX
Nyheter24 kom i kontakt med Flashbackgrävarna efter att kattmördaren åkt fast.
2 av 7
Nyheter24 kom i kontakt med Flashbackgrävarna efter att kattmördaren åkt fast. Foto: Faksimil / SCANPIX / Montage
Manifestation i Högsbo tidigare i år med anledning av kattmorden.
3 av 7
Manifestation i Högsbo tidigare i år med anledning av kattmorden. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Hundratals människor samlades i Högsbo under manifestationen tidigare i år.
4 av 7
Hundratals människor samlades i Högsbo under manifestationen tidigare i år. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Polisen kund till slut gripa en 16-årig pojke.
5 av 7
Polisen kund till slut gripa en 16-årig pojke. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Protestskyltar mot polisens bristande utredningsarbete med anledning av kattmorden.
6 av 7
Protestskyltar mot polisens bristande utredningsarbete med anledning av kattmorden. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
16-åringen överlämnades till sociala myndigheter efter gripandet i enlighet med lagen om vård av unga.
7 av 7
16-åringen överlämnades till sociala myndigheter efter gripandet i enlighet med lagen om vård av unga. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

I dag åtalades den omskrivne kattmördaren vid Göteborgs tingsrätt. Åtalet innefattar totalt nio fall av djurplågeri, varav åtta där katterna har dött till följd av stryptag och knivhugg i buken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så fångade Flashback in kattmördaren

Buktalaren blev till slut själv kontaktad av gärningsmannen, som alltså själv hade ett konto på Flashback. Eftersom reglerna är strikta när det gäller misstänkta gärningsmän kopplade till använderkonton var gruppen tvungen att dela upp sig i två mindre delar.

Grupp 1: Carrie.Mathison, Law-of-Logic, Lodjuren.

Grupp 2: Lodjuren, Buktalaren, Venator, Newbienew.

Grupperna skulle vara hemliga för varandra till en gärningsman kunde gripas. Men eftersom det framkom för Grupp 2 att Lodjuren hade haft kontakt med Buktalaren kom den användaren att ingå i båda grupperna.

"Flashbackgrävarna" är bara ett samlingsnamn för grävare som håller till på Flashback. Personerna som varit inblandade i andra uppmärksammade gräv (som det med fotografen Terje Hellesö) är inte samma som de som varit med nu.

På bloggen om kattmorden finns mer information om hur arbetet gick till.

GÖTEBORG. Nyheter24 har tidigare skrivit om den 16-årige kattmördaren som ligger bakom en rad uppmärksammade kattmord i Högsbo i Göteborg.

Under onsdagen lämnade kammaråklagare Madeleine Berndt Stragnér in ett åtal till Göteborgs tingsrätt mot pojken. Åtalet gäller nio fall av djurplågeri. 

I åtta av fallen har katter dött genom stryptag och knivhugg i buken. I ett fall lyckades katten smita från 16-åringens knivtortyr. 

– Katten har blivit omtöcknad, och när katten fortfarande har varit levande har han huggit den i buken. I åtta av fallen har katten avlidit. I ett av fallen lyckades ett av katterna komma loss, säger  Berndt Stragnér till nyhetsbyrån TT.

Fantiserat om att döda människor

Enligt Stragnér har pojken lockat till sig katterna med hjälp av en laserpekare. Och när han väl fick katternas förtroende slog han till.

Den 16-årige pojken har sedan tidigare erkänt sig skyldig till kattmorden. Han genomgår sedan tidigare en rättpsykiatrisk undersökning.

Tidningen Metro skriver dessutom att mannen även har haft fantasier om att döda människor.

När den unge mannen greps konstaterades det snabbt att det välkända och ofta ökända forumet Flashback legat bakom gripandet. Bakom avslöjandet om vem 16-åringen var hittade Nyheter24 sex personer som tillsammans jobbat under "paraply-namnet" Flashbackgrävarna.

"Hoppas det står i tidningen"

De misstänkte att djurplågaren var medlem på forumet och lyckades på så vis ta kontakt med honom – något som till slut blev hans fall.

16-åringen skickade en rad meddelanden till användare i gruppen.

"Idag dödade jag den i en trappuppgång fast vid källarn, ingen såg mig, jag ganska säker på det", skrev han i ett meddelande.

"Jag hoppas verkligen att det står om katten i morgon annars kommer jag bli skitarg…", stod det i ett annat.

"Blivit polisens vänner"

När kattmördaren, som direkt erkände att han dödat en mängd katter i området, greps tog det bara några dagar innan polisen tackade Flashbacks grävare för hjälpen. Även enskilda poliser har tackat gruppen.

– I dag känns det som att vi har blivit polisens anonyma vänner och att deras hälsningar till gruppen andas personlighet och genuin tacksamhet, säger Law-of-Logic som dock inte själv haft direktkontakt med polisen, sa användaren Law-of-Logic, en av användarna i Flashbackgrävarna, till Nyheter24 då.

Ett sätt att hantera frustrationen

Flera av medlemmarna i grävgruppen ägnade stora delar av sina liv åt att få fast kattmördaren.

– Jag tror att jag kan prata för alla, eller åtminstone de flesta, i gruppen när jag säger att det här grävet har fått konsekvenser för våra sociala relationer och i vissa fall till och med våra arbeten, sa Flashbackgrävaren Venator till Nyheter24 då, och fortsatte:

– Jag tror nästan att drivkraften från början var att det blev ett sätt att hantera frustrationen över att han höll på som han gjorde. Sedan motiveras jag av själva grävandet, jag är av naturen nyfiken som en tant på ett kafferep, 

Rättegången inleds 9 Juli.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.