51-åringen sköt Susanne i ryggen och i ansiktet.
1 av 8
51-åringen sköt Susanne i ryggen och i ansiktet. - Foto: Polis
Mannen hade kartlagt Susanne under en längre tid.
2 av 8
Mannen hade kartlagt Susanne under en längre tid.
Den 1 mars sköt han ihjäl henne när hon var på väg till bilen.
3 av 8
Den 1 mars sköt han ihjäl henne när hon var på väg till bilen. - Foto: Polis
Mordvapnet var ett avsågat hagelgevär.
4 av 8
Mordvapnet var ett avsågat hagelgevär. - Foto: Polis
Mannen har beskrivits som mycket svartsjuk.
5 av 8
Mannen har beskrivits som mycket svartsjuk. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Han har tidigare anmälts för misshandel av kvinnan.
6 av 8
Han har tidigare anmälts för misshandel av kvinnan. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Han är inte känd av polisen sedan tidigare.
7 av 8
Han är inte känd av polisen sedan tidigare. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Mannen satte en gps-sändare på Hasselsjös bil för att veta var hon befann sig.
8 av 8
Mannen satte en gps-sändare på Hasselsjös bil för att veta var hon befann sig. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Sköt ihjäl exsambon med hagelgevär – döms till 17 års fängelse

Den 1 mars sköts Susanne Hasselsjö, 45, till döds med ett avsågat hagelgevär utanför sin bostad i Partille. Nu har hennes 51-årige exsambo dömts till 17 års fängelse för mord och grovt olaga hot.


"Ville inte att hon skulle komma undan"

Vänner till 51-åringen har förklarat att hans liv rasade samman efter en skilsmässa från en kvinna för sex år sedan. Hans relation med Susanne Hasselsjö var stormig och hon har anmält honom för misshandel en gång.

När Hasselsjö lämnade 51-åringen i slutet av januari vägrade han att släppa taget och blev allt mer svartsjuk.

I en lapp som hittades i hans bostad står det skrivet:

"Förlåt men jag mådde så himla dåligt och jag ville inte att hon skulle komma undan med en sån förnedring".

Ur domen

"Gärningen har varit helt oprovocerad. Gärningsmannen har beskrivit hur han en längre tid gick runt i området den aktuella morgonen och vid en tidpunkt la ifrån sig vapnet och patronerna och tänkte åka därifrån, men att han sedan ångrade sig. Han har haft gott om tid att besinna sig".

GÖTEBORG. Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse för den 51-årige man som stod åtalad misstänkt för att ha mördat Susanne Hasselsjö, 45. Men Göteborgs tingsrätt anser att fängelsestraffet bör tidsbestämmas till 17 år.

"Vid en helhetsbedömning menar tingsrätten att gärningen inte är sådan att ett livstidsstraff bör mätas ut", skriver rätten i domen.

Bara några veckor före mordet ansökte Hasselsjö om kontaktförbud för den 51-årige exsambon. Efter separationen hade 51-åringen blivit besatt av Hasselsjö och polisanmälts av henne två gånger om för bland annat misshandel.

Men hennes rop på hjälp nekades av åklagaren som ansåg att kriterierna för kontaktförbud inte var uppfyllda. Samtidigt blev 51-åringen allt mer desperat i sina försök att spåra Susanne. Han anlitade en privatdetektiv och satte en gps-sändare i hennes bil. 

Sköt henne i huvudet från en meter

Tidigt på morgonen den 1 mars gick Susanne och en manlig bekant till bilen för att åka till jobbet. Men 51-åringen låg i bakhåll med ett avsågat hagelgevär. Han kom upp bakom dem och avlossade ett skott som träffade Hasselsjö i ryggen.

– Mannen tog vapnet och riktar det mot Susanne när hon redan ligger ner. På bara en meters avstånd skjuter han henne i huvudet. Jag ser hur skottet sliter bort kinden och näsan, berättar den manliga vännen i polisförhör.

Flydde från platsen i bil

51-åringen har erkänt att han dödat Susanne men hävdar att det var en olycka. I polisförhör har han förklarat att han tänkte skrämma henne och den manliga vännen, men att något gick fel.

– Jag springer då fram mot Susanne och trycker till med bössan i ryggen för att hon skall vända sig och då smäller den av, säger han i polisförhör.

Efter mordet sprang 51-åringen till en bil och flydde från platsen. Han kunde dock senare gripas på motorvägen.

/
/
Dom
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

En kraftig brand har utbrutit på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Spiran på byggnaden har kollapsat, och kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.