Onsdag 21 Apr
Stockholm

Bilinbrott kan fälla man för två grova våldtäkter

Polisen kunde säkra dna-spår efter ett bilinbrott.
1 av 3
Polisen kunde säkra dna-spår efter ett bilinbrott. Foto: Scanpix
Dna:t kunde senare kopplas till två tidigare våldtäkter.
2 av 3
Dna:t kunde senare kopplas till två tidigare våldtäkter. Foto: Scanpix
Nu riskerar mannen ett flerårigt fängelsestraff.
3 av 3
Nu riskerar mannen ett flerårigt fängelsestraff. Foto: Scanpix

Dna-spår från ett bilinbrott i Vimmerby kan leda till att två grova våldtäkter förra sommaren klaras upp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Husrannsakan

17-åringen misstänktes snabbt för bilinbrottet men när polisen kom till hans bostad var han försvunnen. Beslut om en husrannsakan togs där polisen säkrade dna-spår från mannen som knöt honom till brotten.

VIMMERBY. I juli förra sommaren utsattes en kvinna i Kungsbacka för en grov våldtäkt. Dagen efter våldtogs en kvinna i Göteborg under liknande omständigheter.

Polisen kunde senare koppla ihop fallen med hjälp av gärningsmannens dna. Men trots dna-bevis har utredningarna stått stilla – fram till nu. När en polispatrull nyligen kallades till ett bilinbrott i Vimmerby säkrades dna-spår från inbrottstjuven som senare skulle visa sig matcha dna:t från våldtäkterna.

Mannen har häktats för brotten

– Det här är ett tydligt exempel där DNA-spår i samband med ett vardagsbrott ger oss möjlighet att lösa två grova våldtäkter. Därför är det jätteviktigt att vi tar prov på misstänkta personer när lagstiftningen ger oss rätt till det, säger Inger Ohlsson på våld- och sexualbrottsroteln i Halland.

Gärningsmannen visade sig vara en 17-årig pojke hemmahörande i Skåne. Han anhölls i sin frånvaro och kunde gripas den 7 september. Han har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för de två våldtäkterna och inbrottet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela