Torsdag 28 Okt
Stockholm

Polis trodde inte på kopplerioffer – åtalas tio år efter anmälan

Anmäldes för tio år sedan.
1 av 4
Anmäldes för tio år sedan. Foto: SCANPIX
Mannen misstänks för flera våldtäkter och för grovt koppleri.
2 av 4
Mannen misstänks för flera våldtäkter och för grovt koppleri. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Polisen säger nu att det finns anledning till självkritik.
3 av 4
Polisen säger nu att det finns anledning till självkritik. Foto: JANERIK HENRIKSSON / Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX
Han åtalas nu.
4 av 4
Han åtalas nu. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Unga kvinnor gruppvåldtogs och tvingades bland annat dricka urin. Men när de anmälde övergreppen togs deras berättelser inte på allvar - eftersom de lockats med modellkontrakt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om händelsen

Ett längre reportage om kopplerihärvan kommer att sändas i P1:s Studio Ett under onsdagseftermiddagen.

STOCKHOLM. I dag åtalas en man i 50-årsåldern, misstänkt för grovt koppleri och för sex våldtäkter. Men redan för tio år sedan anmäldes flera av våldtäkterna och det grova koppleriet till polisen – som valde att inte gå vidare med det hela.

– Några av tjejerna har gjort anmälningar tidigare och där har anmälningarna inte gått framåt, och man har lagt ner ärendet av olika anledningar, säger Anna Kullenberg, kriminalinspektör på sektionen mot människohandel för sexuella ändamål vid Citypolisen i Stockholm till Sveriges Radio.

Brottsoffren, som är 14 kvinnor varav de flesta är i 20-årsåldern, lockades från början med modelluppdrag och fotograferingar. Men snart var de istället offer för olika sexbrott.

Anordnade sexträffar

Mannen misstänks bland annat för att ha anordnat gruppsexträffar för kvinnorna där mellan tre och tjugofem män haft sex med en och samma kvinna vid samma tillfälle, något som mannen ska ha gjort reklam för på internet.

– Till exempel "Ung kåt tjej, gangbang i helgen, kontakta mig", och ungefär vad det kostar. Och sen har de här intresserade männen kunnat maila till honom, säger Elin Nelly vid Citypolisen i Stockholm till Sveriges Radio.

"Dricka kiss och få kiss i ansiktet"

Kvinnorna har berättat att de tvingats bära ögonbindel för att inte kunna identifiera männen och sedan utsatts för grova övergrepp.

– Man har blivit fastbunden eller ihopbunden på olika sätt som kan vara svårt att föreställa sig. Det har varit att de ska dricka kiss och få kiss i ansiktet på sig, säger Nelly till Sveriges Radio.

Mannen anmäldes första gången redan 2003 och sedan igen både 2005 och 2007. Men de har inte blivit trodda.

– Att man förlöjligar det som de berättar. Att man berättar att "Jag trodde att det skulle bli ett modelljobb, men det spårade ur och blev en våldtäkt." Och att då inte känna att man blir lyssnad på utan att "Ja, det är så många unga tjejer som vill bli fotomodeller nuförtiden." Att få den attityden mot sig är fruktansvärt tungt, har vi förstått, säger Nelly till Sveriges Radio.

"Anledning till självkritik"

Nu är polisen tveksamma till sitt eget agerande.

– Nu, så här i efterhand, finns det anledning till självkritik både för polisen och för åklagarmyndigheten, säger Kullenberg till Sveriges Radio och fortsätter:

– Och där har vi sett att det finns lite, både inom polisen och åklagarämbetet, som vi behöver jobba med angående attityder och den här typen av brottslighet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela