Tisdag 18 Jan
Stockholm

Seriehundmördare i farten igen – giftdödade ny hund i Göteborg

Glykolet slår ut hundarnas njurar.
1 av 4
Glykolet slår ut hundarnas njurar. Foto: TT/Google Maps
I Gunnilse, utanför Göteborg, har attackerna skett.
2 av 4
I Gunnilse, utanför Göteborg, har attackerna skett. Foto: Google Maps
Köttet göms bland löv.
3 av 4
Köttet göms bland löv. Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / SCANPIX
De hundar som har drabbats har blivit vingliga och börjat kräkas.
4 av 4
De hundar som har drabbats har blivit vingliga och börjat kräkas. Foto: TT

I somras dog flera hundar efter att en okänd gärningsman placerat ut korv och köttfärs med gift i. Nu har hundplågaren slagit till igen. Familjen Carlbergs pudel Soli dog efter att ha ätit giftköttet.

– Nästa gång kan det lika gärna vara ett barn som äter av köttet, säger Bo Carlberg som förlorat fyra hundar på två år.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så giftdödas hundarna

De provet som tagits visar att hundarna blivit förgiftade med glykol som gör att hundarnas nervsystem drabbas och skadar både njurar och hjärtmuskulatur.

Vid hög dos dör hunden inom några timmar. Vid mindre dos visar en del hundar inga symptom det första dygnet, men kan sedan snabbt bli svårt sjuka.

Glykol smakar gott och hundarna tvekar inte att äta det. Det händer att hundar kommer åt till exempel kylarvätska med glykol i.

Attack mot hunddagis

Tidigare i veckan skrev Nyheter24 om en okänd gärningsman som gick till attack mot ett hunddagis i Gävle.

Mannen kastade in en köttbit med minst en fem centimeter stor glasbit i. Personalen upptäckte köttbiten i sista sekund och lyckades rädda en hund som fått tag i den. 

Läs mer om utredningen här.

GUNNILSE. För två år sedan dog en hund i Gunnilse efter att någon placerat ut köttfärs och korv med gift i runt om i området. I somras slog hundplågaren till igen. Det preparerade köttet hittades i trädgårdar, på gångstigar och på altaner, det skriver Göteborgs-Tidningen.

Två hundar dog och flera andra skadades. Men nu, när hundägarna i området trodde att giftattackerna var över, slog hundplågaren till igen. 

"Blev vinglig och kräktes"

Förra fredagen dog familjen Carlbergs pudel Soli efter att ha blivit glykolförgiftad av hundplågarens kött. Soli är den fjärde av familjens hundar som dött av köttet sedan 2011.

– Hon måste ha fått i sig köttet under en promenad. På kvällen blev hon vinglig och kräktes. Vi åkte direkt till veterinären, men då var det redan för sent, säger Bo Carlberg till Nyheter24.

Attackerna mot hundarna har orsakat stor oro i området. I lördags blev en schäfer förgiftad och Carlberg berättar att vissa hundar nu tvingas bära munkavle när de rastas.

– Det är en sjuk person som håller på med det här. Köttet sprids ut efter våra gångstigar, kastas in i våra trädgårdar och läggs ut på våra altaner, säger Bo Carlberg.

Nästa gång kan ett barn äta köttet

Utöver hundarna har två rävar hittats döda. Och Carlberg befarar att något betydligt värre kan inträffa om inte hundplågaren stoppas.

– Nästa gång kan det lika gärna vara ett barn som äter av köttet. Jag vill inte att det ska behöva gå så långt att en människa dör. Vi måste få ett stopp på det här, säger Carlberg.

Polisen utreder brotten

Sedan i somras finns en utredning om djurplågeri på polisens bord. Men man har trots de upprepade attackerna inte lyckas komma vidare i fallet. 

– Vi vet att det har hänt igen och ser mycket allvarligt på detta. Det måste ju få ett slut, säger Ulf Strahl, inre befäl vid polisen i nordöstra Göteborg, till Göteborgs-Tidningen.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela