Den ledige polismannen Håkan Ek sprang ikapp rånaren.
1 av 4
Den ledige polismannen Håkan Ek sprang ikapp rånaren.
Gärningsmannen gick till attack när 86-åringen tog ut pengar.
2 av 4
Gärningsmannen gick till attack när 86-åringen tog ut pengar. - Foto: TT
Men den ledige polismannen Håkan Ek befann sig på platsen och kunde gripa den misstänkte mannen.
3 av 4
Men den ledige polismannen Håkan Ek befann sig på platsen och kunde gripa den misstänkte mannen. - Foto: JAN ERIK HENRIKSSON/TT
Han är nu misstänkt för rån.
4 av 4
Han är nu misstänkt för rån. - Foto: TT

Man rånade 86-åring – greps av ledig polis

En 86-årig man armbågades ner och rånades vid en bankomat i Liljeholmen. Men efter en jakt och en brottningsmatch kunde gärningsmannen gripas – av den ledige polismannen Håkan Ek.
– Jag tänkte: Honom får vi lägga vantarna på, säger Ek.


86-åringen glad

Nyheter24 har försökt komma i kontakt med den 86-årige mannen utan att lyckas. Joakim Caryll vid polisens samordningsenhet förklarar dock att mannen är oskadd och att han i det inledande förhöret uttryckte tacksamhet.

– Han har uppgett att han är glad att han fick tillbaka sina pengar, säger Caryll till Nyheter24. 

LILJEHOLMEN. Stor dramatik utspelade sig på Liljeholmstorget under söndagen. En 86-årig man hade precis knappat in sin bankomatkod och fått ut pengar när en rånare i 30-årsåldern gick till attack och armbågade ner mannen. 

– 86-åringen tacklades undan i samma stund som pengarna kom. Han föll till backen och den misstänkte tog 2 000 kronor och sprang från platsen, säger Klas Jensgård, stationsbefäl vid Söderortspolisen, till Nyheter24

Fick syn på rånaren

I många liknande rån mot äldre människor lyckas gärningsmännen komma undan. Men den här rånaren hade valt både fel tidpunkt och fel brottsplats. För på torget fanns nämligen den ledige polismannen Håkan Ek som fick syn på den springande gärningsmannen. 

– Jag stod med min familj och väntade på bussen när jag förstod att något var galet. Han försökte springa från platsen och en person skrek så jag tänkte att: "Honom får vi lägga vantarna på", säger Ek till Nyheter24. 

Brottades med mannen

Ek lämnade sin familj och tog upp jakten på rånaren. Till slut lyckades han komma ikapp och få ner den misstänkte mannen på marken. 

– Det blev en liten brottningsmatch och jag skrek att jag var polis. Sedan kom ordningsvakter och några från allmänheten och hjälpte till, säger Ek.

Hur gick tankarna när du bestämde dig för att ingripa?

– Det var ett snabbt beslut och man hinner inte tänka så mycket. Men det här är faktiskt inte så märkvärdigt. Som polis har man gjort liknande saker massa gånger. Visst att jag var ledig den här gången, men det är ju lättare för mig att ingripa än för någon annan. Han hade förmodligen kommit undan om jag inte hade tagit honom. 

Den gripne mannen är misstänkt för rån och polisen har hållit ett inledande förhör med honom. 

/
Ran
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.