Unga kvinnor är överrepresenterade bland personer som blir utsatta för brott i nära relationer.
Unga kvinnor är överrepresenterade bland personer som blir utsatta för brott i nära relationer. - Foto: TT bild

Ny rapport: Unga kvinnor mest utsatta för våld i nära relationer

Kvinnor och män blir i samma utsträckning utsatta för brott i nära relationer. Men brotten mot kvinnorna är grövre, mer återkommande och kräver sjukvård visar en ny rapport från BRÅ.


Vad är en nära relation?

"En nära relation avser här att man har, eller har haft, ett partner­förhållande med en flickvän, pojkvän, hustru eller make, oavsett om man är sammanboende eller ej. De brott som kartläggs är sys­tematiska kränkningar och förödmjukelser, försök att inskränka friheten, hot, trakasserier, misshandel, grov misshandel, sexual­brott och grova sexualbrott."

Källa: BRÅ

Barn i utsatta hem

Av BRÅs rapport framgår också att minst 150 000 barn i Sverige i dag bor i hushåll där det förekommer brott i nära relationer. 

Källa: BRÅ 

SVERIGE. För två år sedan fick Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i uppgift av regeringen att kartlägga brott i nära relationer. Nu är resultat sammanställt i en rapport som visar att män och kvinnor är lika utsatta för brott i nära relationer, men att våldet mot kvinnorna är betydligt grövre och ger skador som ofta kräver läkarvård. 

I Sverige dör ungefär 90 personer om året till följd av våld. 17 av dessa är kvinnor som blir mördade av en partner eller en före detta partner. Varje år blir i genomsnitt fyra män dödade av en partner eller tidigare partner. I de här fallen är det vanligaste att kvinnan som dödar mannen tidigare har blivit utsatt för våld av honom. 

Sju procent blev utsatta under 2012

BRÅ:s rapport bygger på svaren från 13 000 tillfrågade personer. Av dem uppgav sju procent av kvinnorna att de någon gång under 2012 blivit utsatta för brott av en partner, och 6,7 procent av männen uppger detsamma. Av rapporten framgår också att det psykiska våldet är vanligare än det fysiska och att de vanligaste brotten är systematisk kränkning och försök att inskränka friheten. 

Kvinnor återkommande utsatta

Enligt rapporten är kvinnor oftare utsatta för återkommande psykiskt och fysiskt våld än vad män blir. Risken för att bli utsatt för psykiskt våld är också större om man redan är utsatt för det fysiska våldet. 

BRÅ:s undersökning bygger på siffror från 2012, men sett till en hel livstid är brott i nära relationer betydligt vanligare. Var fjärde kvinna och var sjätte man blir någon gång under sitt liv utsatta för brott av en partner. 

Bakgrundsfaktorer påverkar

Det framgår också att de bakgrundsfaktorer som har störst inverkan på huruvida någon blir utsatt för den här typen av brott är ålder, utbildning, boendeform och privatekonomi. Dessa ändras inte om man tittar på 2012 eller brotten i allmänhet. För kvinnor i åldern 25-34 är risken störst för att bli utsatt, men åldern för männen är 35-44 år. 

Personer som har skilda föräldrar, saknar eftergymnasial utbildning och bor i flerfamiljshus är överrepresenterade i statistiken. Vad gäller ekonomin ser man också att kvinnor med sämre ekonomiska förutsättningar ofta är mer utsatta än andra. 

Rapporten visar också att födelseland inte är en avgörande faktor. Inga tydliga skillnader i utsatthet mellan personer födda i Sverige och utrikesfödda kunde säkerställas statistiskt, varken under 2012 eller under en livstid. 

Stort mörkertal

BRÅ framhåller också i sin rapport att mörkertalet troligtvis är stort och menar att de siffror som presenteras bör ses som miniminivåer. En indikation på detta är att majoriteten av de tillfrågade själva uppger att de inte har polisanmält brotten de utsatts för. Av samtliga som utsattes för brott 2012 uppger bara 3,9 procent att de polisanmält händelsen eller någon av händelserna. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

1 timme sedan
"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

1 timme sedan
Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Umeå, misstänkt stöld i matbutik.", skriver polisen på sin hemsida.