Våldtagen fick vänta åtta månader på förhör

- 25/06/2014, 13:21 -
Två år senare - förundersökningen läggs ner.

Två år senare - förundersökningen läggs ner.

TT NYHETSBYRÅN

En kvinna polisanmälde misshandel och våldtäkt. Efter åtta månaders väntan kunde hon äntligen förhöras.

SUNDSVALL. ”Det dröjde åtta månader innan de första förhören med mig hölls” skriver kvinnan i en anmälan till Justitieombudsmannen, JO. 

För två år sedan anmälde hon en misshandel och våldtäkt. Direktiv om att hon skulle förhöras och tillfrågas om målsägandebiträde lämnades direkt av åklagaren, skriver Sundsvalls Tidning.  

Hanteringen drog ut på tiden och efter åtta månader kallades kvinnan till förhör. Men det dröjde ytterligare ett år innan kvinnan fick besked om att den misstänkte uppmanades att komma till förhör.

"Finns inget slut på mardrömmen"

Handlingarna, som tagits fram, visar att åklagaren har både muntligt och skriftligt påmint polisen flera gånger om att ett förhör skulle äga rum.  

På grund av bevisproblem lades förundersökningen ner i våras. 

”Nu finns inget slut på den här mardrömmen. Ska det ta åtta månader innan man kallas in för förhör efter man polisanmält en närstående för något som rubriceras som grov kvinnofridskränkning” skriver kvinnan. 

”Fel och brister”

Enligt riktlinjer ska det första målsägandeförhör, i ärenden som handlar om våld i nära relationer, hållas inom två veckor från anmälningsdagen. Både polisen och chefsåklagaren säger att allt tog alldeles för mycket tid. Det ”har förekommit fel och brister i handläggningen av ärendet, inte minst vid beaktande av allvaret i den påstådda händelsen” skriver polismyndigheten i ett yttrande till JO. 

Anledningen till att det tog så mycket tid är enligt polisen att tillräckliga resurser saknades, skriver Sundsvalls Tidning.