Stockholm

Så dog offren för Ikea-morden

36-åringen har erkänt i förhör.
1 av 3
36-åringen har erkänt i förhör. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vansinnesdådet skedde inne på Ikea i Västerås.
2 av 3
Vansinnesdådet skedde inne på Ikea i Västerås. Foto: TT NYHETSBYRÅN
I dag kom åtalet.
3 av 3
I dag kom åtalet. Foto: Peter Kruger / TT

Nu är åtal väckt mot den man som erkänt knivmorden på två besökare på Ikea i Västerås i somras.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 10 augusti i år som vansinnesdådet chockade Sverige – två personer, en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son, blev knivhuggna till döds på Ikea i Västerås.

I dag väcktes åtal mot den 36-åriga mannen som erkänt morden i förhör. Han har också berättat att offren var helt slumpmässiga och okända för honom. Den 23-åring som var i den misstänkte gärningsmannens sällskap ska inte ha haft något med dådet att göra.

Åtalet blev offentligt klockan 11 i dag.

– Jag anser att hans erkännande har fått tillräckligt stöd av teknisk bevisning, varav jag i dag har väckt åtal för två fall av mord, berättar vice chefsåklagare Eva Morén på en presskonferens.

Händelseförloppet tog mindre än en minut och offren dog genom knivhugg, berättar hon på presskonferensen. Kvinnan fick en 20 centimeter lång skada vid aortan och mannen fick knivhugg i hals, lår och buken. Det var huggen i buken som gjorde att en artär och ven skars av, vilket ledde till mannens död.

36-åringen kom från Eritrea och hade fått avslag på sin asylansökan strax innan morden. Mannen har också genomgått en rättpsykiatrisk undersökning, men den visar att han inte lider av någon psykisk störning, uppger SVT.

– Han har berättat att de här morden utförts för att visa hans besvikelse över avslaget på sin asylansökan, och för att han var desperat, säger Morén.

Hon berättar att mannen hade haft de här tankarna en tid, men att de aktualiserades av ett möte på Migrationsverket tidigare under morddagen. Han planerade dådet redan när han kom till Västerås centrum, men hittade inte de knivar han ansåg sig behöva och begav sig därför till Ikea.

Rättegångsförhandlingarna väntas börja den 28 oktober. Åklagaren yrkar på utvisning.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.