- Foto: Polisen

Omer misstänks för brutalt knivmord i Stockholm – är fortfarande efterlyst

SVERIGES MEST EFTERLYSTA, DEL 6. Festen på Kungsholmen spårade ur – och ledde till att en 24-åring höggs i huvudet med kniv. I snart tre och ett halvt år har Omer Abdillahi jagats av polisen misstänkt för mordet.


SVERIGES MEST EFTERLYSTA

I en serie artiklar uppmärksammar nu Nyheter24 några av Sveriges mest eftersökta personer. Alla är de misstänkta för brott.

Har du tips om fallet? Kontakta polisen på 114 14 eller fast@polisen.se.

Natten mot den 3 november 2012 var det fest i en lägenhet på Sankt Göransgatan på Kungsholmen i Stockholm. På festen fanns både tjejer och killar, däribland en 24-årig man och den då 31 år gamla Omer Abdillahi. Framåt natten blev det bråk.

– Det handlade om ett fylletjafs kan man säga. Bråket uppstod under stark berusning och handlade om struntsaker, säger Carola Pettersson, utredare på polisen i Stockholm.

Fylletjafset spårade ur och ledde till ett stort bråk mellan två grupperingar på festen. Bråket började i lägenheten, men fortsatte efter ett tag till att bli ett slagsmål utanför huset. I tumultet försökte den 24-årige mannen komma undan, men blev då ifattsprungen – och huggen hårt i huvudet med en kniv.

– Det finns inget som pekar på att han var drivande i slagsmålet, utan han ville bara hjälpa sin kompis, säger Carola Pettersson.

24-åringen fördes med allvarliga skador i ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Polisen grep flera personer i anslutning till lägenhetsfesten, men efter ett tag stod det klart att den misstänkte mördaren var Omer Abdillahi. Polisen tror att han redan dagen efter mordet flydde utomlands – till hans hemland Somalia.

– Han drog i väg direkt när det här hade hänt, säger Carola Pettersson.

Omer Abdillahi är inte svensk medborgare. Han misstänks också ha rest till Somalia med ett falskt pass, vilket gör att det är svårare för honom att ta sig därifrån. Samtidigt är Somalia ett land som är svårt att ha att göra med när det kommer till att lämna ut misstänkta brottslingar.

– I vanliga fall när någon har rymt utomlands skickar man in en begäran om rättshjälp till landet. Men i Somalia är det svårt eftersom det i princip inte finns någon vedertagen rättsstat och därför inte någonstans att vända sig med en sådan begäran, säger Carola Pettersson.

Hon berättar att Omer Abdillahi själv har sagt att han är oskyldig. Men om han kommer att ställas inför rätta i Sverige återstår att se. Kvar efter honom i Sverige finns nu bara drabbade anhöriga, både till honom själv, men också till familjen till den mördade 24-åringen.

– Hans anhöriga tycker att det här är jättejobbigt och ringer mig fortfarande och undrar om det har hänt någonting. Det är jättetråkigt att behöva berätta för dem att det inte har gjort det, säger Carola Pettersson.

Bildkälla: Polisen

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.