- Foto: Polisen

Mordet var som en ren avrättning – Amim och Wael är fortfarande efterlysta av polisen

SVERIGES MEST EFTERLYSTA, DEL 5. Juldagskvällen löpte på med kortspel – men slutade i skottlossning. Amim Boali och Wael Mahmoud Ben Abdullah jagas fortfarande misstänkta för mord på en 26-årig man.


SVERIGES MEST EFTERLYSTA

I en serie artiklar uppmärksammar nu Nyheter24 några av Sveriges mest eftersökta personer. Alla är de misstänkta för brott.

Har du tips om fallet? Kontakta polisen på 114 14 eller fast@polisen.se.

Klockan var runt åtta på juldagskvällen 2014 när en maskerad man klev in på en föreningslokal i Sofielunds industriområde i Malmö. I lokalen fanns ett antal män som bland annat spelade kort. Efter att den maskerade mannen hade kommit in sköt han en 26-årig man med flera skott – rakt framför ögonen på alla andra.

– Det var en skjutning av en person som förmodligen var oförberedd på det, säger fallets åklagare Anna Edebalk.

Föreningslokalen. Bildkälla: Polisen

Avsikten ska ha varit att döda. Mordet har beskrivits som en ren avrättning. Den skadade 26-åringen fördes till sjukhus, men han dödförklarades kort efter det.

I början var mordet ett mysterium. Men fyra månader senare hade polisen lyckats peka ut två män som ansvariga för brottet. Malmöborna Amim Boali, 23, och Wael Mahmoud Ben Abdullah, 22, häktades i april 2015 på sannolika skäl misstänkta för mord.

– Jag kan inte påstå att båda två gick in i lokalen. Man kan ju vara kopplad till ett mord på andra sätt än att man rent fysiskt håller i ett vapen. Det är en person som har hållit i vapnet, och sen är det en annan person som är misstänkt för att ha varit delaktig på annat sätt, säger Anna Edebalk till Nyheter24.

Amim Boali och Wael Mahmoud Ben Abdullah jagas fortfarande av polis misstänkta för mord. Bildkälla: Polisen

Orsaken till mordet är ännu oklar. Men det har spekulerats i att det handlar om pengar.

– Vi har inte en helt tydlig bild över motivet. Det är möjligt att det kan ha handlat om pengar, men även om något annat, säger Anna Edebalk.

Amim Boali och Wael Mahmoud Ben Abdullah är sedan förra våren även internationellt efterlysta och jagas av polisen över hela världen. Man misstänker att de befinner sig utomlands.

– Vi kan följa dem på en resa genom Europa. En av dem försvinner till Tunisien och vår uppfattning är att han fortfarande befinner sig där. Den andre, Amim Boali, har vi ingen närmare kontroll på. Han finns dessutom registrerad runt omkring i Europa i tre olika länder med fyra olika identiteter, sa Bo Lundqvist, kriminalkommissarie vid polisregion syd, tidigare till Brottsplats Sverige.

Sista spåret efter Amim Boali är i Tyskland.

Bildkälla: Polisen

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.